Press "Enter" to skip to content

28 ГОДИНА ОД ЈАБУЧКЕ ГОЛГОТЕ – ИСТРАЖНИ ОРГАНИ ПОСЈЕТИЛИ МЈЕСТО ЗЛОЧИНА

Преживјели мјештани фочанске Јабуке, у којој је 23. јула 1992. године извршен стравичан злочин над Србима, охрабрени су недавном посјетом представника Тужилаштва БиХ и надају се да ће злочинце из муслиманске војске након 28 година коначно стићи рука правде


Пуних 28 година од јабучке голготе обиљежено је данас на Градском гробљу Божовац у Фочи полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа за покој душа убијених.

У зору 23. јула 1992. године, припадници такозване Армије БиХ из Горажда у нападу на шире подручје Јабуке убили су 43 српска мјештанина, што је било прво масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату.

У 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског мировног споразума припала Федерацији БиХ, муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Убијени су и слијепа старица Милка Ковач, непокретна Зорка Симовић, партизански ветеран из Другог свјетског рата, јунак из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милош Вуковић, старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Један оброк много наде

Ранко Капуран, који је тог дана изгубио брата Миланка, а који је и сам рањен, истиче да су Срби убијани на својој земљи и да нису били никакви агресори.

„Био је жесток напад на невин и голорук народ, на старце и дјецу. Људи су убијани на својим кућним праговима, никога нисмо нападали. Тужно је да након 28 година нико није одговарао за овај злочин“, каже Капуран.

Предсједник Удружења прогнаних и расељених Срба Љубиша Симовић, и сам свједок овог злочина, каже да га је у фебруару изненадио позив из Тужилаштва БиХ, након чега су у марту тужилац, припадници Агенције за истраге и заштиту и Обавјештајно-безбједносне агенције заједно са њим посјетили Јабуку.

„Показао сам им гдје смо бранили своја огњишта и могли су да се увјере да су људи поубијани у својим селима. Обишли су и православну цркву, која је била минирана и до темеља срушена, а обновљена је прилозима вјерника 2005. године“, каже Симовић.

Он очекује поновни долазак истражних органа и представника Тужилаштва.
„Колико знам, неко од Бошњака и и саслушаван, а нас свједока је мало остало, јер је доста људи помрло. Надам се да ће и ово некада угледати неку свјетлост дана, да се види и зна да смо и ми Срби страдали“, навео је Симовић.

Осим родбине погинулих, цвијеће су положили и свијеће прислужиле и делегације општине Фоча и организација произашлих из посљедњег рата.

Парастос убијеним Јабучанима служиће се на Преображење, 19. августа, у цркви у Јабуци.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: