Press "Enter" to skip to content

Бањалука: Молитвено сјећање на жртве НАТО агресије

Фото: Срна

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служен парастос жртвама НАТО агресије на Савезну Републику Југославију /СРЈ/, која је почела на данашњи дан 1999. године


Молитвено сјећање организовали су Управа храма и Српско сабрање „Баштионик“, а претходила шетња од Трга Крајине до храма у којој су учесници носили транспарент на којем је писало „Ми памтимо 24. март 1999.“.

Предраг Адамовић из „Баштионика“ рекао је новинарима да су и ове године организовали молитвено сјећање на пострадале у НАТО агресији, али и за све који трећу деценију страдају од посљедица бомби са осиромашеним уранијумом.

Он је истакао да не смије да се заборави ни егзодус Срба из Републике Српске Крајине, као ни погром Срба са Косова и Метохије нити њихово данашње страдање за шта су директно и индиректно узрочници и кривци чланице НАТО-а.

Један оброк много наде

„Треба да памтимо и то памћење да пренесемо на будућа покољења, не да би се наша дјеца некоме светила или некога мрзила. Треба да памтимо како би нашој дјеци олакшали да пронађу страну добра у будућем времену, да се окрену ка добру и да се не дозволи да се икада више понови страдање“, рекао је Адамовић.

Парастосу је присуствовао велики број вјерника, одборници у Скупштини града, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

У знак сјећања на НАТО бомбардовање од прије 23 године вечерас ће у 19.55 часова, када је агресија почела, бити искључена свјетла на Градској управи и Банском двору, а огласиће се и сирене.

НАТО агресија почела је 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана. Tоком агресије, кориштена су убојита средства забрањена међународним конвенцијама, укључујући касетне бомбе и гранате пуњене осиромашеним уранијумом.

У великим цивилним разарањима убијено је неколико хиљада људи, а више од 6.000 задобило је озбиљне повреде, које су у великом броју изазвале трајни инвалидитет.

Срна

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: