Press "Enter" to skip to content

Без сагласности СПЦ нема канонизације!

Хрватски портали оцјењују да Алојзије Степинац неће постати светац све док се са тим не сагласи Српска православна црква /СПЦ/, а као доказ наводе интервју који је „Гласу концила“ дао државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин


Паролин наводи да је папа Фрањо у рјешавању спора у вези са Степинцем „изабрао методологију настојања да се приближе ставови, када је ријеч о питању које раздваја“.

„Познато је папино гледиште да је дијалог једини инструмент који омогућава да се превладају разлике, те да се помире различити погледи. Једна фаза тога дијалога је остварена и није постигла неки посебан резултат јер се ставови нису приближили“, објашњава он.

Паролин напомиње да је то „пут којим треба ићи са обновљеном вољом“.

Ватикански секретар истиче да је у историји цркве познато да канонизација долази „у тренутку који је најбољи не само за партикуларну, већ и за општу цркву“.

Један оброк много наде

„Не чини ми се да има новина у односу на оно што је већ речено у вези са канонизацијом кардинала Степинца, у смислу у којем смо то ми објаснили бискупима и у којем су то бискупи објаснили народу“, појашњава Паролин.

Он поручује да папа „жели да канонизација кардинала Степинца буде тренутак заједништва за цијелу цркву, а не разлог сукоба или супротстављања“.

„Tо захтијева стрпљење и од цркве у Хрватској, која, наравно, с великом зебњом и с великом жељом ишчекује ту канонизацију. Тај гест који се посебно тиче једне цркве ваља проматрати у контексту цијеле цркве, а папа треба управо да води рачуна о тој општој визији“, закључио је државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин.

Портал „Директно“ оцјењује да је на тај начин јасно поручено да Степинац неће бити светац све док то не прихвати и СПЦ.

Став СПЦ је да Степинац не треба да буде канонизован због свог /не/дјеловања током геноцида над српским православним народом у Независној Држави Хрватској и његове улоге у прекрштавању, односно насилном покатоличавању становништва.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: