Press "Enter" to skip to content

Бојана Б. Тошовић

Током агресије на Савезну Републику Југославију за 78 дана погинуло је 78-оро деце, а међу њима је и мала Бојана Тошовић, која је имала свега 11 месеци живота


Бојана Тошовић (1998-1999) је најмлађа жртва агресије на СР Југославију током пролећа 1999. године, када су НАТО авиони бомбардовали Србију и Црну Гору у злочиначкој акцији коју су назвали „Милосрдни Анђео“. Мала девојчица Бојана је погинула заједно са својим оцем Божином, 11. априла 1999. у селу Медаре, на путу између Подујева и Куршумлије.

Током агресије на Савезну Републику Југославију за 78 дана погинуло је 78-оро деце, а међу њима је и мала Бојана Тошовић, која је имала свега 11 месеци живота.

За те ужасне злочине нико никада није одговарао. Шта више, званичници Републике Србије углавном окрећу главу од несреће сопственог народа, а тужбе за злочине против НАТО генерала и секретара нису никада ушле у процедуру, јер су после 2001. године проглашене ништавним.

Један оброк много наде

ЖИВОТОПИС

Марија и Божина Тошовић су се венчали 1997. године, а у мају 1998. добили су ћерку којој су дали име Бојана. Дете је било весело и здраво, почело је да хода, тј. да прави прве кораке, изговара тј. гуче прве речи, када су бомбе почеле да падају на њихову отаџбину.

Марија Тошовић је у том моменту била у седмом месецу трудноће, тако да су Тошовићи чекали још једно дете, које је Марија донела на свет по окончању агресије 17. јуна 1999. године. Дала јој је име Анђелка, којој стално прича о сестри и оцу, које Анђелка није имала прилике да упозна, већ само из маминих прича, а чије слике стоје на зиду њиховог стана.

СТРАДАЊЕ

Дана 11. априла 1999. на велики православни празник Велика субота, изнад Медара, куршумлијско село које се налази на граници између Централне Србије и АП Косова и Метохије, авиони НАТО пакта истоварају свој смртоносни товар по пети пут за десет дана. Породица Тошовић се склонила у подруме своје куће, јер су били у страху да бомбе не погоде и њихову кућу, а и плашили су се за Марију.

У касним вечерњим сатима, када се поноћ већ ближила и чекао се Васкрс, најрадоснији хришћански празник, сирене су злокобно најавиле катастрофу. Бомбе су почеле да падају на Медаре и уништавају цивилне објекте. Док је Божина помогао Марији да оде до подрума да је склони, он се вратио по ћерку Бојану и узео је у наручије. У том моменту бомба НАТО авиона пада на кућу Тошовића и разара је.

Мала Бојана је одмах на месту остала мртва, док је њен отац још неко краће време давао знаке живота, али је био непокретан. Марија се онесвестила, тако је породица Тошовић остала испод рушевина своје куће.

У зору, маријин брат Мирко и отац Саво долазе код Тошовића и расчишћавају терен, не би ли пронашли Тошовиће.

Тако се и Марија мало прибрала и почела је да их дозива, не би ли јој помогли и извукли. Они успевају у томе и одводе Марију у куршумлијски Дом здравља, где јој лекари указују на помоћ.

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Породицу Тошовић готово нико од званичника Републике Србије не обилази. Новинари се сете њих обично 24. марта или 11. априла да би направили неки интервју са њима.

Властодржци из Београда такође не желе да им прича о страдању Тошовића нарушава евро-атпанске интеграције Србије, у које вољом мањине гурају читаву земљу.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Злочини над Србима

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: