Press "Enter" to skip to content

Британски парламентарци Тим Фарон и Стив Бејкер: РЕАГОВАТИ НА НАСИЉЕ НАД СВЕШТЕНИЦИМА И ВЈЕРНИЦИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

Двојица британских парламентараца Тим Фарон и Стив Бејкер указали су на алармантно кршење вјерских права у Црној Гори и затражили хитно реаговање међународне хришћанске заједнице да спријечи даље насиље над тамошњим монасима и вјерницима који данима штите светиње на трговима великих градова


„Ако већ желимо да водимо исправне битке и бранимо права хришћана широм свијета, не постоји било какав изговор да останемо глуви и нијеми и да не предузмемо ништа када нападају вјернике широм Европе“, истакли су Фарон и Бејкер у отвореном писму у листу „Њузвик“.

Они наводе да Британија мора да реагује, јер се у Црној Гори стање погоршава, полиција хапси свештенике, а напада незаштићени народ који је стао у одбрану своје религије.

Чини се, пишу Фарон и Бејкер, да власти не намјеравају да предузму било шта да се то спријечи и да насиље стане.

„Можемо стајати на супротним странама парламента, и расправљати о спорним питањима Европе, али у једном морамо бити уједињени, а то су питања наше хришћанске вјероисповијести и наших религијских права“, написала су двојица парламентараца.

Један оброк много наде

Они су навели да је у децембру у Црној Гори насилно донесен Закон о слободи вјероисповијести, а начин на који је он усвојен противан је свим демократским и парламентарним нормама, пренијеле су „Вечерње новости“.

„Закон се противи свакој владавини права, права на приватну својину и права појединаца да упражњавају своје вјерске обреде без мијешања државе у религијска питања“, пише у тексту.

Њих двојица подсјећају да готово 80 одсто грађана Црне Горе признаје Српску православну цркву /СПЦ/ као своју и да поштују традицију дугу више од 800 година старе српске хришћанске цркве која траје на том простору.

„Један човјек и његова партија владају непрекидно Црном Гором већ више од 30 година“, напомињу британски парламентарци.

Они наводе да је „Ђукановић превише лако прихваћен од западних сила, без превише критичког осврта на његову владавину“.

„Његова еволуција од асистента Слободана Милошевића до највећег заговорника приступања ЕУ без посебног периода када би се на тест ставила његова опредијељеност побудила је извјесне сумње“, пишу они.

Црна Гора је, наводи се у тексту, можда сматрана малом земљом далеко од токова глобалне политике, међутим, Ђукановићев однос према хришћанима ставио је ову државу на свјетску мапу.

„А сада, са дугом према Кинезима и без довољно кеша у рукама да подмаже мотор своје привреде, он тај новац жели да добије конфискујући имовину“, истичу Фарон и Бејкер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Извор: СРНА, наслов и опрема: Српска Рамонда

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: