Press "Enter" to skip to content

Црква у пламену – Свети Доситеј Загребачки Исповедник (Видео)

фото: ТВ Храм

Емисија о пропасти Краљевине Југославије, страдању народа и црквених архијереја Српске православне цркве, корену мржње према Србима посебно на простору Независне Државе Хрватске


Епископ, Пастир, Духовник, Мисионар, Просветитељ, Добротвор, Ерудита, Проповедник, Исповедник, Мученик, Првојерарх, само су неке од речи које могу описати живот и дело Светог Доситеја Васића, Епископа нишког и Митрополита загребачког.

У многим бурним годинама које су обележиле XX век, Доситејева светлост је светлила. Његова светлост и његова светост светли и данас, а материјална историјска сведочанства о његовом животу и раду и данас су видљива у Епархији нишкој, Митрополији загребачкој, Чешкој, Словачкој, Украјини, Индији, Белгији и небројеним другим местима. Његов живот и рад пратиле су буре ХХ века, ратови и страдања, али је као добри кормилар Цркву водио кроз све буре и олује које су ударале на њу.

Последње страдање, које је донело крај његовог блаженог живота, бацило је у сенку све оно што је он учинио за Православну Цркву у васељени. Читав његов живот, мисија, рад на уређењу и унапређењу Цркве, брига о потребитима, сиромашнима, гладнима и болеснима, скоро се нигде не помиње. Све што се о њему говори и зна, говори се искључиво у контексту последњих година његовог живота. Ипак, живот Светог исповедника Доситеја био је већи и важнији од његовог краја.“ Ове речи уместо поговора написао је протођакон Далибор Мидић, аутор књиге „Служитељ мира и љубави Свети исповедник Доситеј“.

У емисији „Свети Доситеј Загребачки Исповедник“ причали смо о животу, пастирском и научном раду, као и свирепом мучењу које је преживео од стране усташких власти Независне Државе Хрватске одмах на почетку рата, 1941. године.

Један оброк много наде

О свему овоме и о чину уношења у Именослов Српске Православне Цркве као исповедник разговарали смо са протођаконом Далибором Мидићем, ђаконом Будимиром Кокотовићем и историчарем Мср Бојаном Арбутином.

Документарни серијал насловљен под именом „Црква у пламену“ садржан је од осам получасовних емисија које ће се емитовати на Телевизији Храм у формату од једне епизоде месечно.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: ТВ Храм

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: