Press "Enter" to skip to content

Црква у пламену – Свети свештеномученик Платон Бањалучки (Видео)

фото: ТВ Храм

Емисија о пропасти Краљевине Југославије, страдању народа и црквених архијереја Српске православне цркве, корену мржње према Србима посебно на простору Независне Државе Хрватске


Кажњавајући Србе као покретаче државног удара, народ који се по други пут у 20. веку енергично супротставио немачкој експанзији, Хитлер је Југославију разделио савезницима Рајха: Италији, Мађарској, Бугарској, Албанији и новоуспостављеној НДХ.

Одмах по успостављању усташке администрације донете су уредбе о расној припадности. Највећи проблем усташа била је бројност православних Срба на територији којом су они управљали. За њих су спремљени посебни услови и закони.

Тако је већ почетком маја издата законска одредба о прелазу из једне вере у другу. Био је то први законски пропис о присилном покрштавању Срба. Законском одредбом за одбрану народа и државе били су основани изванредни народни судови.

По једном хрватском сведочанству „довољно је да било који усташа пожели какву јеврејску или српску радњу па да власника оптужи због саботаже и изведе пред суд, гдје је одмах био проглашен велеиздајником и стријељан, а радња додељена том усташи.“

Убрзо су настали преки судови, а крајем јуна 1941. године оснивани су „покретни пријеки судови“ пред којима су страдали највише Срби и Јевреји.

Страдање Срба нажалост било је и другим окупираним крајевима, али је по бестијалним злочинима против православног српског становништва Независна Држава Хрватска убедљиво предњачила.

У новој емисији серијала „Црква у пламену“ представљено је страдање Светог свештеномученика Платона Бањалучког.

Гости у емисији су историчари др Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве, мср Бојан Арбутина и мср Стефан Радојковић испред Музеја жртава геноцида у Београду.

Документарни серијал насловљен под именом „Црква у пламену“ садржан је од осам получасовних емисија које ће се емитовати на Телевизији Храм у формату од једне епизоде месечно.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: ТВ Храм

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: