Press "Enter" to skip to content

Црква у Сребреници доказ да су на том подручју и пре 15 вијекова живјели православци

На локалитету Боровац, изнад села Ораховица у сребреничкој општини, изграђена је надстрешнице површине 300 метара квадратних изнад археолошког налазишта, односно остатака православне цркве из шестог или почетка седмог вијека


Према обављеним анализама и тврдњи археолога, ова православна црква изграђена је шест вијекова прије него је Свети Сава 1232. године установио Митрополију сребреничку.

Према предању, за сједиште Митрополије одређена је Сребреница због израженог духовног живота, великог броја православних храмова, али и њеног значаја у то вријеме због економске моћи и трговачких и културних веза.

Према пројекту инжењера Владимира Арсића и уз надзор археолога Иване Грујић, изграђена је надстрешница, а претходно завршена конзервација остатака црквених зидова димензија 13 пута 7 метара, откривених 2016. године.

„Остаци древнохришћанског храма откривени су приликом уређења микро локалитета Црквине на којем су мјештани поставили крст код којег се повремено организују молитве и служе литургије“, рекао је у изјави за Срну парох сребренички протојереј Александар Млађеновић.

Он је истакао да се археолошким ископавањем утврдило да је крст постављен изнад олтара уз зидину некадашње цркве.

Млађеновић каже да се прилозима вјерног српског народа обезбиједила грађа и да је мобама великог броја, већином млађих Срба, изграђена надстрешнице изнад темеља и комплетног простора некадашње цркве да би се заштитило ово вриједно археолошко налазиште, које говори да је прије 15 вијекова православље егзистирало на овом подручју.

Млађеновић је истакао да ће овај објекат служити за повремено служење литургија и одржавање других свечаности у селу, али и као културно-историјски споменик изузетне вриједности.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда, Срна

Један оброк много наде

One Comment

  1. Милка Милка 14. марта 2021.

    Интересантно, лепо је што је то откривено. И замислите да су мештани крст стављали изнад олтара и незнајући да је ту некада била црква? Бог је велики.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: