Press "Enter" to skip to content

Чувена слика „Косовка девојка“ од данас у Конаку кнегиње Љубице

Чувена слика Уроша Предића „Косовка девојка“, коју многи сматрају српском Мона Лизом, биће изложена у Конаку кнегиње Љубице, у Београду, од данас до 16. октобра, у оквиру програма „Дани европске баштине“


Ово Предићево ремек-дјело биће изложено други пут послије деценија проведених у депоу Музеја града Београда и након што је у јуну било изложено у Скупштини града.

Директор Музеја Јелена Медаковић рекла је да ова слика није била често излагана, као и да је феномен овог дјела, између осталог, и у томе што за најширу публику
представља дјело од националног значаја за српску умјетност.

Грађани су је на друштвеним мрежама прогласили за Мона Лизу Србије – навела је Медаковићева за Спутњик.

Она је истакла да Музеј града Београда очекује почетак радова на реконструкцији, послије које ће Београд добити изложбени простор какав заслужује, а у њему ће бити простор и за „Косовку девојку“ и друге слике Уроша Предића.

Имамо изванредне колекције које јавност није могла да види због неадекватности изложбеног простора, али ће, у бољим условима, и миљеница наше публике бити стално доступна љубитељима уметности – рекла је Медаковићева.

Један оброк много наде

Слика „Косовка девојка“ настала је 1919. године и убраја се у једну од иконичних слика у историји српске умјетности и културе.

Мит о дјевојци која поји рањеног јунака /Павла Орловића након Косовског боја 1389. године/ преузет из народне пјесме, постао је симбол посмртног причешћа и страдања српског народа.

Слику је 1940. године Музеј града откупио од књижарског предузећа „Полет“.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: