Press "Enter" to skip to content

Данас празник Свете Текле

Српска православна црква прославља данас празник Свете првомученице Текле Равноапостолне


У Старој православној цркви Светог Архангела Михаила у Сарајеву чува се дио светих моштију Свете Текле – њена десна рука.

Према традицији, у овој цркви у Сарајеву на тај дан освештава се вода благосиљањем руком светитељке и обавља литија око храма током које се носе мошти Свете Текле.

Света Текла живјела је у вријеме апостола Павла и била му помоћница у проповиједању Јеванђеља Христовог. То Јеванђеље и проповиједање утврдила је мученичком смрћу и зато се назива првомученица, али и равноапостолна, јер је била помоћница апостола Павла.

Дио светих моштију Свете Текле налази и у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Десну руку првомученице Текле донио је из Антиохије у Србију први српски архиепископ Свети Сава 1233. године, а патријарх српски Арсеније Четврти Јовановић их је 1733. године поклонио Старој православној цркви у Сарајеву.

Један оброк много наде

Њену свету десницу митрополит сарајевски Сава Косановић однио је 1873. године у Русију гдје је за њу израђена бисерна рукавица са наруквицом.

Тропар, глас 4.

Научивши се Павловом мудрошћу, богоневесна Текло, и утврдивши се у вери од Петра, богозвана првомученице, показала си се и као првострадалница међу женама. Ушла си у ватру, као на благоцветно место, и звери се устрашише тебе, наоружане Крстом. Зато моли Христа Бога, свехвална, да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. 

Засијала си добротом дјевства и украсила си се венцем мучеништва, веривши се апостолству, дјево, као преславна, и пламен огња си у росу претворила. Јарост звери си молитвом укротила, као првострадална.

Кондак други, глас 2. 

Ранивши твоје срце љубављу Христовом, светла дјево, обручника временог си презрела као неважног и огња се ниси уплашила. Зверима си уста затворила: И спасла си се од њих усрдно призивајући Светог Павла, Текло првострадална.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА, Српска Рамонда

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: