Press "Enter" to skip to content

Данас Воздвижење Часног крста – Крстовдан (Видео)

Српска православна црква данас прославља Воздвижење Часног крста – Крстовдан, помен на догађај када је пронађен крст на којем је распет Исус Христос


Часни крст је пронашла царица Јелена, мајка цара Константина Великог, када је била на поклоњењу Христовом гробу у Јерусалиму.

DANAS SU CAR KONSTANTIN I CARICA JELENA: Ovako se u Srbiji proslavljaju oni  koji su ZAUSTAVILI
Цар Константин и царица Јелена; Фото: Википедија

Након што је преузео власт над цијелим Римским царством, цар Константин Велики желио је да обнови хришћанске светиње у Светој земљи.

Једна од највећих жеља Светог цара Константина и његове мајке, Свете царице Јелене, била је да пронађу Часни Крст на којем је био распет Исус Христос.

Царица Јелена је након много муке и труда успјела да дозна гдје се налази Часни Крст и наредила је да се копа земља.

Након извјесног времена, копачи осјетише диван мирис из земље, а недуго затим откопаше и три крста, таблицу на којој је писало „Исус Назарећанин, цар Јудејски“ и клинове којима је био прикован за Крст.

Не могавши да разазнају на којем је тачно крсту био распет Христос, досјете се да на мртваца, чија је погребна поворка пролазила, положе сва три крста.

Када је Часни крст дотакао тијело мртваца, он је васкрсао, а Крст је однесен на Голготу.

Икона Воздвижење часног крста из XV века; Фото: Википедија

На вијест да је Часни Христов крст пронађен, окупило се мноштво народа – сви су жељели да га виде, додирну и цјеливају.

Патријарх Макарије одлучио је да подигне Крст на једно узвишење.

Прво уздизање, Воздвижење, Часног крста догодило се 326. године и од тада је Часни крст стајао у сребрном ковчегу у Храму Христовог Васкрсења који је царица Јелена потом подигла на Голготи.

Тај дан се слави као Крстовдан, један од најзначајнијих празника у години.

И поред њене жеље да та реликвија остане нетакнута, вијековима је од Часног крста узимана честица по честица и разношена по цијелом свијету.

Празник је обиљежен црвеним словом и на тај дан се обавезно пости.

Крстовдан се увијек обиљежава 14. септембра по старом, односно 27. септембра по новом календару.

Тропар глас 1.

Спаси Господи људи Твоја и благослови достојаније Твоје, побједи всјем Православним Христијаном нашим, на сопротивнија даруја, и Твоје сохрањаја Крестом Твојим житељство.

Тропар глас 1. 

Спаси, Господе, народ Свој, и благослови наслеђе Своје, православном и христољубивом роду нашем дарујући победу над противницима и Крстом Својим чувајући народ Твој.

Кондак глас 4. 

Вознесисја на Крест вољеју тезоименитому Твојему новому житељству, шчедроти твоја даруј Христе Боже, возвесели силоју Твојеју благовјерниј и Христољубивиј род наш, побједи даја јему на сопостати: пособије имушчему Твоје оружије мира, непобједимују побједу.

Кондак глас 4.

Христе Боже, који си се драговољно узнео на Крст, даруј милости Твоје истоименом Твоме новом народу. Развесели силом Твојом благоверни и христољубиви народ наш, дарујући ми победу над противницима, јер он за помоћ има Твоје оружје мира, непобедиву победу.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА, Српска Рамонда

Један оброк много наде

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: