Press "Enter" to skip to content

Дервента: Парастос за погинуле српске заробљенике

Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница – Велика Сочаница – Дажница /Томасово брдо/ данас ће бити обиљежено 28 година од погибије осам српских заробљеника из Дервенте који су изгубили живот док су копали ровове за потребе хрватских снага


Предсједник Удружења заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић у изјави Срни је подсјетио да је од 15 логораша, који су тог кобног дана одведени да копају ровове на Томасовом брду, осам погинуло, а седам тешко рањено.

„Они су доведени на прву борбену линију да копају ровове из логора који су били раније формирани на подручју дервентске општине, гдје су стравично мучени и над њима су се иживљавали на разне начине“, рекао је Кнежевић.

Парастос ће бити служен и за двојицу убијених заробљеника у бившем Дому ЈНА у Дервенти Благоја Ђураша и Чеду Ћудића, те положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-плоче која се налази на садашњем Центру за културу.

Један оброк много наде

На копању ровова погинули су заробљеници Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Служење парастоса и полагање вијенаца испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница – Велика Сочаница – Дажница /Томасово брдо/ предвишено је у 12.00 часова, а испред спомен-плоче на садашњем Центру за културу у 13.00 часова.

Организатор обиљежавања је Удружење заробљеника општине Дервента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Извор: СРНА

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: