Press "Enter" to skip to content

Ђура Даничић – саборац Вука Караџића у реформи правописа

Српски филолог Ђура Даничић (1825-1882), сарадник Вука Стефановића Караџића у борби за реформу српског језика и правописа, умро је на данашњи дан 1882. године


Послије студија у Пожуну (Братислава), Пешти и Бечу радио је као библиотекар Народне библиотеке у Београду, секретар Друштва српске словесности и професор Лицеја и Велике школе.

У првом свом раду „Рат за српски језик и правопис“ (1847), којим је допринио брзој побједи Вукових идеја, потписао се презименом Даничић, умјесто породичним Поповић.

Вукове и сопствене погледе на језик досљедно је спровео у преводима са латинског „Псалтира Давидовог“ и „Старог завјета“.

Један оброк много наде

Објавио је више дјела из старе српске књижевности међу којим су: „Житије Светог Саве“ (Теодосије), „Живот Светога Симеуна и Светога Саве“ (Доментијан), „Животи краљева и архиепископа српских“ (Данило и његови ученици), те „Никољско јеванђеље“.

Издао је „Рјечник из књижевних старина српских“ и започео велики историјски „Рјечник хрватскога или српскога језика“.

Помогао је Вуку да преведе „Нови завјет“. Остала Даничићева дјела су: „Мала српска граматика“, „Српска синтакса“, „Облици српскога језика“, „Историја облика“, „Основе српскога или хрватскога језика“, „Коријени“, те „Српски акценти“

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: