Press "Enter" to skip to content

Дневник Диане Будисављевић – види ли се светлост истине?

Да ли је Диана Будисављевић и поред своје добре и хумане намере, несвесно (или свесно?) помагала Усташама у остварењу политике поткатоличења Срба?


Пише: Марија ВУКИЋЕВИЋ

У среду, 22.04.2020. године, на РТС1 и ХТВ, била је телевизијска премијера филма „Дневник Диане Будисављевић“. Филм је хрватске ауторке Дане Будисављевић, а у продукцији је учествовао и Филмски центар Србије као и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Након филма, остао је горак укус разочарења и Хрвата и Срба. Хрвати су разочарани јер се уопште обрађивала тема Јасеновца, коју они деценијама сакривају, занемарују, маргинализују. Да се не стиде прошлости својих предака убица, кољача и мучитеља из Јасеновца и осталих логора у НДХ, не би се толико трудили да тема Јасеновца остане закопана дубоко у мрачним ходницима свести.

Срби су наравно разочарани из другачијих побуда: уместо презентовања истинитих чињеница о страдању српског народа и најмлађих Срба, урађена је холивудска „лимунадица“ у комбинацији са документарним делом где су приказане исповести преживеле деце из логора као и делови документарних снимака.

Дакле, који је мој утисак о филму?

Један оброк много наде

Прво, свеодочење људи који су као деца доведена у логоре, не могу да кажем да нису потресна, али су „разводњена“, ублажена, прилагођена „благом“ ритму филма. Документарних филмова са исповестима логораша има на стотине на интернету, а кога занима ево само пар линкова:

НДХ: Мук (РТС) YouTube

НДХ: Понор (РТС) YouTube

Препоручујем и књигу „Злочине без казне“ аутора Жарка С. Крстановића где такође постоје документоване изјаве преживелих логораша.

О деци која су одведена у логоре писао је и Драгоје Лукић који је навео да је са Козаре одведено 23.858 деце, а само 11.000 је преживело. Сведочења преживелих који су као деца доведена у логоре сигурно се могло преточити у сцене филма како би филм добио на драматичности и аутентичности, али мој лични утисак је да то није био циљ ауторке филма.

Јер, на пример сцена вриске и плача деце и мајки које Усташе раздвајају, а о коме су сведочили многи преживели логораши, сигурно не би никога оставила равнодушним и изазвала би прескакање откуцаја и хрватског срца. Али изгледа да није баш циљ да се хрватска јавност узнемирује потресним, али истинитим  сценама. Усташа који отима бебу од пар месеци мајци из недара и баца га у вис и дочекује на бајонет, сигурно јесте исувише потресна и брутална сцена која не би требала да се нађе у иједном филму, али то не умањује чињеницу да се ово,  по сведочењу преживелих, заиста дешавало и то не једном него ко зна колико пута.

Deca-sa-Kozare
Фото: Arena Cineplex

Друго, посебно упада у очи што се током целог филма Срби скоро уопште и не помињу. Помињу се Јевреји (Жидови) и православци. Да ли је толико тешко наглас изговорити да су у Јасеновцу највише страдали СРБИ! Страдали су српски мушкарци, српске жене и српска деца!!

Да ли се у помињању страдања православаца (а не Срба), скрива вечита неостварена жеља Ватикана да православље као вера умањи, сведе на најмању могућу меру и на крају нестане, било превођењем православаца у католике, било физичким уништавањем. Свима је познат план једног од оснивача усташког покрета Милана Будака за решавање српског питања у Хрватској: једну трећину убити, другу протерати, а трећу похрватити (покатоличити), а овакав план представља тежњу и данашње Хрватске, мало замаскирану додуше, али врло реалну.

Фото: Hulahop films/YouTube

Треће, у делу филма где Хрвати достављају помоћ у храни и одећи за децу у логору,  хрватски народ је представљен као самилостан, добродушан који помаже Србима. Без намере да генерализујем ствари, јер сигурно има и добрих, поштених и честитих Хрвата, као што има и лоших и злонамерних Срба (пример су српски аутошовинисти), ипак се хрватски народ  кроз историју  према Србима показао као непријатељски настројен,  који у основи свог бивствовања има мржњу према Србима. То су докзали у I светско рату, то су потврдили у II светском рату, а мржњом запечатили у суровом рату 90-тих.

Фото: Hulahop films/YouTube

Четврто, какво је зло био Алојзије Степинац је опет лако проверљива чињеница на интернету

Алојзије Степинац (Злочин над Србима)

АЛОЈЗИЈЕ СТЕПИНАЦ – ВОЈНИ ВИКАР ЦЕЛОКУПНЕ ХРВАТСКЕ ФАШИСТИЧКЕ ВОЈСКЕ ,

али у филму је приказан као благ, разуман, осећајан свештеник, који није знао за злочине и није их подржавао. Негирање мрачне стране личности Алојзија Степинца, који је под присилом покрштавао православно становништво и давао подршку НДХ,  присутно је и дан данас покушајем његовог проглашења за свеца.

Фото: Hulahop films/YouTube

Пето, за похвалу је убацивање делова документарних филмова у саму радњу филма јер се тиме показује сва дволичност, лицемерство хрватског народа. Наиме, на почетку филма је приказан документарни снимак како Хрвати уз нацистички поздрав, са уздигнутом руком, одушевљено поздрављају Немце као своје ослободиоце. Тако је и у филму обелодањено да Хрвати нису никакви антифашисти (како је дојучерашња председница Хрватске Колинда Габар Китановић на комеморацији поводом обележавања 80. годишњице од почетка Другог светског рата у Пољској рекла да су Хрвати сразмерно броју становника,  највише допринели борби против фазизма у Европи ), већ су се отворено ставили на страну нацистичке Немачке. А затим, када је било извесно да је Немачка у рату поражена, ти исти Хрвати су са истим (лажним) одушевљењем дочекали нове ослободиоце – партизане, што је и документовано кратким инсертом при крају филма.

Фото: Hulahop films/YouTube

Шесто, иако се исти снимци могу наћи на интернету и лако су доступни свима, ипак је за аплауз што су у филм убачене сцене болесне деце из логора, које покривају ројеви мува и која од исцрпњености и глади не могу да ходају, већ полугола леже на слами или бетону. Ове сцене су мени лично биле најпотресније у целом филму. Сцене после којих остаје кнедла у грлу, суза у углу ока и вечито питање: зар постоје такви монструми који деци могу да учине најстрашније могуће ствари?

Али, без обзира што су овакве сцене из документарних филмова о деци из логора, унете у филм „Дневник Диане Будисављевић“, то нису новооткривене чињенице и већина нас их не гледа први пут, али су зато једине сцене које дочаравају сву бруталност времена у којем су српска деца живела и умирала у НДХ. Јасно ми је да филм не може садржати бруталне сцене које би верно приказале сву злочиначку нарав и карактер усташких кољача и убица, али је ипак утисак да су се у филму наменски избегле „тешке“ сцене како се  хрватска публика не би узнемирила и потресла. Али, зар не би требала бити баш то бит, суштина неког филма, поготово историјског, да продре до свести, да уздрма осећања и покрене на размишљање? Навешћу пример филма „Шиндлерова листа“ после чијег гледања гледаоци су узнемирени и потрешени, али је филм постиже свој ефекат: приказане су истините чињенице које можда нису биле познате једно делу гледалаца.

Фото: Музеј Холокауста Вашингтон

На крају, не могу да не похвалим што је филм уопште снимљен, иако је таква тешка тема захтевала много потреснији и на гледаоце упечатљивији приступ који ломи предрасуде (углавном Хрвата) о карактеру бројних логора у НДХ и износи огољену истину о свој суровости и монструозности Усташа. Јер, да се не лажемо, једина сврха свих логора, поготово Јасеновца, била је: геноцидом уништити Србе! И да, слажем се да је тема филма заправо спашавање српске деце у организацији Диане Будисављевић, али то онда отвара ново питање: када ће бити снимљен филм о српском страдању у логорима НДХ?

Диана Будисављевић јесте спашавала децу из логора од сигурне смрти и то је чињеница која не може да се оспори. Међутим, да ли је Диана Будисављевић и поред своје добре и хумане намере, несвесно (или свесно?) помагала Усташама у остварењу политике поткатоличења Срба? Познато је да је у то време  у хрватским новинама кружила препорука: „Узимајте српску децу и гајите их у хрватском духу“. Нису ли Усташе баш са овим циљем дозволилe Диани да транспортује децу из логора, како би та деца у хрватских породицама била васпитана и подизана у хрватском духу, као послушни Хрвати? Можда време то покаже, а можда (или врло вероватно) ту истину никада не сазнамо.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

2 Comments

 1. miha bukovac miha bukovac 29. јуна 2020.

  Film (Dnevnik Diane Budisavljević) je (prvenstveno) sniman da afirmiše (i sačuva od anonimnosti) veliki podvig heroine Diane Budisavljević (tokom drugog svetskog rata) koja je u rodbinskoj vezi sa autoricom filma! Znači, da – afirmiše i sačuva od anonimnosti ženu koja je – stvarno pokazala izuzetno požrtvovanje, a ne da pakaže tragiku srbske dece jer se to ne bi moglo ni u kom slučaju, a i rediteljka (iako je nosi srb. korene, ipak je hrv. đak i živi u Zg.

 2. miha bukovac miha bukovac 29. јуна 2020.

  DIJANA BUDISAVLJEVIĆ

  (Heroina čije angažovanje i podvizi
  u spašavanju srbske dece iz jasenovačkih
  logora smrti – (da ti se svest zavrti!)

  Izvesna gospođica (mlada lepa) – „Švabica“ (Austrijanka je bila
  u Srbina (nekog) se zaljubila – i za njega udala!
  On je medicinu studirao u njenom gradu – tada
  (i doktorirao, i profesor na zagrebačkom „sveučilištu“ je postao!)
  Tako je Ona (glavna junakinja ovoga epa) postala – zagrebčanka!
  A onda je počeo rat, njeni su napali njegovu zemlju
  i Hrvatska se – brže bolje, nacistima priključila,
  – i postali su im verni saveznici
  – (i veliki neprijatelji Srbima!)
  (A „sveučilišni profesor“ – Julije Budisavljević
  – muž ove heroine, bio je Srbin!)
  Tako je počela životna epopeja ove junakinje da se razvija u mitski literarni ep!
  Ljudka epopeja gde se kristalizuju ljudski karakteri – kao mitski likovi!
  Kristalni ljudski karakteri (ili neki samo kao „amorfna masa“) – nešto ne definisano!
  Diana Budisavljević je ovde poseban ljudski karakter,
  toliko je bio od (čistoga) kristala da je teško i gledati u njega
  – i sagledati ga, (jer „prelama svaku svetlost“ i (čini se) rasipa je, (postaje blistavija)
  – za razliku od (recimo) karaktera njenog muža
  koji je ovde tako i ostao – ne definisan!
  Diana Budisavljević je velika ratna heroina
  – srbskoj deci (u Jasenovcu) bila Sv. Angelina
  Ali vlasti (komunisti) su to od javnosti krili
  kao ljudi – mali (od nje daleko manji) – mizerni su bili!
  Istina je (ipak) – izplivala na površinu
  – (takve istine imaju svoju gorčinu).
  One nemaju čari, snage ni slasti
  – lopovi su tada (slučajno komunisti) bili na vlasti!
  Preko 10 hiljada (srbske) dece spasila iz ustaških logora smrti!
  – To je brojka da ti se svest zavrti!
  Sa Maks-om Luburićem (i Stepincem) pregovarala je oči u oči
  – od besa i nemoći da ti srce i duša iz grudi iskoči!
  Zlikovci su to bili – smrt im iz očiju bije
  – junačka je Diana bila – za nju to „ništa nije“!
  Da sa ustaškim zlikovcima (i vatikanskim) licemerima zbori
  – u svom dnevniku (vodila je) – o tome govori!
  Svoj deci (preživeloj) iz logora Jasenovac
  našla je smeštaj kod plemenitih ljudi Hrvata
  – samo da su živa i prežive to trajanje rata.
  I za svako dete vodila je kartoteku
  – ime njegovo (eventualno prezime) i odakle potiče
  – (i mnogo još toga iz neke – „slučajne“ priče.
  Ili od roditeljke njihove (majke) il poznanika.
  Molila ih da joj daju decu da bi ih spasila od sigurne smrti
  – druge šanse nisu imali i to su znali i osećali svi
  čekala ih sigurna smrt od gladi i bolesti
  – i zlikovci njihovi, dželati su ih čekali srbske krvi žedne
  – ustaški psi i ustaške hijene!
  U svoj toj borbi da spase srbsku decu uložila je mnogo napora i truda
  – zdravlje i život svoj (opala joj kosa) i svaki napor je imala
  (a uradila je mnogo, najviše – uz veliku muku)
  – da je na kraju rata – komunisti „dotuku“!?
  Od kojij je (makar) zahvalnost (s’pravom) očekivala
  – jer, mislila je da su to „njeni“!
  a oni joj zaplenili svu dokumentaciju i to – odneli!
  – I za nju više – nisu znali!
  Mnogo godina, decenijama kasnije,
  potomci njeni – dalji (il’ „daleki“?)
  našli kopiju kartoteke i dnevnik njen
  i videlo se ono što se do tad’ krilo
  (il’ namera je bila da se sakrije za na – vek)
  Al’ „zaklela se Zemlja Raju – sve će tajne da se znaju“!)
  I tako je otkrivena taa ustaška zataškana tajna
  – koja je zlikovački morbidna i nimalo bajna,
  i za koju (opet) SANU „ništa nije znala“
  a upravo je ona – SANU bila taa OZNA
  – koja (navodno) mogla (i trebalo) sve da dozna!
  Koja je uloga SANU ako nauka i politika – nije?
  – od naroda (srbskog) SANU nešto debelo krije!
  O Diani Budisavljević snima je i film sada
  – njena životna priča- drama i tragedija
  – je za filmove (i litertaturu) su prava tema
  – i kod publike veliki intertes vlada
  al’ j***š ti takvu slavu sada
  kada ne znaš koji su na kojoj strani
  ne znaš ni koji su „tvoji“ a koji nisu
  – i ako nisu tvoji – onda či’i su?
  A ni svoju misiju ispunila nije
  – da objavi (publikuje) svoju kartoteku
  da roditelji pronađu decu svoju
  (i deca roditelje svoje)
  I ta žena – heroina, uzalud joj (činio se) i trud bio njen.
  Umrla anonimna a heroina je bila
  da joj nema pandana ni u jednome ratu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: