Press "Enter" to skip to content

Дубока забринутост због најновијих у низу напада на објекте СПЦ на Косову и Метохији

Епархија рашко-призренска 10. маја 2021 је изразила дубоку забринутост због најновијих у низу напада на верске објекте Српске православне цркве на Косову и Метохији


У саопштењу се наводи да је синоћ око 22.00 часа каменована црква Св. Петке у Витини, а на Ђурђевдан са звонаре храма Св. Апостола Петра и Павла у оближњем селу Клокот непозната лица су покушала да уклоне црквену заставу (тробојку) са звоника.

Фото: Епархија рашко-призренска

У суседном селу Партеш раније ове године украден је новац и црквене драгоцености из цркве Св. Тројице подсећају из Епархије.

У саопштењу се такође подсјећа да инциденти пре Васкрса нису изостали ни у јужним деловима КиМ.

У селу Драјковце код Штрпца опљачкана је црква Св. 40 мученика Севастијских и храм Св. Димитрија у Доњој Битињи.

„Читав низ раније пријављених напада и пљачки, које је полиција наводно преузела у истрагу нису решени, или барем наша Епархија о томе није обавештена, нити је штета надокнађена“ истиче се у саопштењу.

Највећа штета је начињена поред храма у Витомирици где је украден грађевински материјал у вредности од 4.000 евра.

Фото: Епархија рашко-призренска

Из Епархије подсјећају да је пре неколико дана каменована и црква Св. Јована Крститеља у центру града Пећи позната као „Митрополија“.

У саопштењу се наводи да је том приликом разбијен прозор, а нападачи су ушли у црквену порту коју наводно обезбеђује полиција или су цркву гађали из оближње зграде.

„Свештеник који живи сам у парохијском дому поред цркве забринут је због овог инцидента пошто је ова као и многе друге цркве које се сада пљачкају и нападају биле запаљене и оскрнављене у великим албанским нередима 2004. године када су за два дана уништено или тешко оштећено 32 храма и потпуно уништена два манастира.“ наводи се у саопштењу.

Фото: Епархија рашко-призренска

Из Епархије напомињу да најновији талас насиља није само део свакодневнице у којима има и пљачки у џамијама /како то говоре поједини припадници такозваних косовских институција/, већ се напади на српске православне храмове на Косову и Метохији континуирано дешавају, а највећим делом имају етничку и верску позадину јер су усмерени против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета.

Епархија рашко-призренска о овим најновијим нападима упознаће шефа Европске мисије на Косову и шефа мисије Еулекса као и амбасадоре Квинте али и представнике КФОР-а поручују у саопштењу.

„Жалбе косовским институцијама су беспредметне јер управо је ово насиље производ агресивне реторике која долази из самог врха косовских институција, које уместо да решавају проблеме становништва, економије и суочавају се са пандемијом Ковида, свакодневно нападају Србију најгорим речима и колективно оптужују српски народ па чак и нашу Цркву.“ наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да притисак на Србе отежава свакодневни живот нашег народа који је већ изгубио свако поверење у полицију и институције косовских Албанаца због непоштовања закона и судских одлука, као што је случај око манастира Високи Дечани.

Фото: Епархија рашко-призренска

Епархија рашко-призренска ће затражити додатну заштиту од кршења сновних верских и људских права, а од институција Србије очекују да ће решавање проблема који погађају Српску православну цркву на Косову и Метохији покренути на вишем међународном нивоу.

„Овакво понашање директно производи опасан потенцијал за насиље и међународни представници морају да буду свесни да локалне власти политички манипулишу становништвом у циљу амортизовања сопствених проблема“ закључује се у саопштењу.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Српска Рамонда

Један оброк много наде

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: