Press "Enter" to skip to content

Филм „Свједок“ по свједочанству Зорана Станковића

фото: РТРС

У Представништву Републике Српске у Србији данас је озваничен почетак сарадње Центра Српске за истраживање ратних злочина и патолога Зорана Станковића на снимању документарног филма „Свједок“, аутора Дениса Бојића, базираног на Станковићевом свједочанству и архивској грађи о ратним страхотама на подручју БиХ


Станковић је рекао да је редитељ одлучио да његова сазнања са ратом захваћених подручја претвори у документарни филм, који ће, како је навео, бити заснован на истини о људима који су страдали на простору БиХ и о којима се веома мало прича и због протока времена о њима врло мало зна.

„Надам се да ће филм, како је конципиран без икаквих емоција са, нажалост, суровом истином о људима који су убијени на монструозан начин, само зато што су припадници неког другог народа, или вере, или из некаквог ћефа, бити приказан онако како заслужују жртве“, нагласио је Станковић.

Станковић је истакао да је обавезан да каже истину због људи који живе на простору БиХ.

Аутор филма Денис Бојић рекао је новинарима да је ово један од најважнијих пројеката Радио-телевизије Републике Српске и генерално за српски народ чији почетак је могуће озваничити послије дуготрајних припрема.

Бојић је захвалио Станковићу за учешће у филму и нагласио да је пред филмском екипом да документује све што може бити документовано.

„Станковић је једна од најважнијих личности у непосредној историји која може сведочити о размерама, не само наших страдања, већ и о свим страхотама и ужасима на подручју бивше земље“, навео је Бојић.

Један оброк много наде

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић нагласио је значај снимања и овог филма за његовање културе сјећања и захвалио за ангажовање Станковићу и Бојићу.

„Свједочанство које Станковић има је толико значајно и драгоцјено да ћемо кроз овај филм оставити траг и на тај начин радити на неговању културе сећања и памћења“, рекао је Којић.

Он је напоменуо да, нажалост, правосудне институције нису адекватно одговориле на све злочине почињене над српским народом.

Филм „Свједок“, који ће бити снимљен у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање ратних злочина, базираће се на документацији и свједочанствима Станковића које се тичу његовог боравка на простору БиХ за вријеме ратних дешавања.

Биографија и ауторитет свјетских размјера Станковића позиционирају као једног од најважнијих хроничара ратних збивања.

Станковић је, радећи на више од 50 масовних гробница и на неколико хиљада обдукција страдалих жртава, особа која може чињенично да говори о размјерама страдања и ужасима ратних дешавања, саопштено је претходно из Представништва Републике Српске у Србији, чији шеф Млађен Цицовић је разговарао са Којићем, Станковићем и Бојићем.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: