Press "Enter" to skip to content

Годишњица покоља у Пиви: Стријељани, убијани ножем, бацани са литица…

Најтеже је пострадало село Дола у коме је побијено преко 500 људи, од којих су чак петина били – Дјеца. Најмлађа жртва била је новорођенче, рођено непосредно пред стријељање сопствене мајке и, без имена, недужно страдало


Пише: Милош ЋУИЋ

На данашњи дан навршава се 77 година од злочина који су у Пиви починили припадници злогласних СС дивизија, фолксдојчерске „Принц Еуген“ и муслиманске „Ханџар“, те усташе из Гацка. Тачан број жртава никада није утврђен, али процјењује се да су тог 7.6.1943, на Тројичиндан и дан Трећег Обретења главе Светог Јована Крститеља, током свега неколико сати зликовци побили метком, ножем, бацањем са литица и спаљивањем преко 1200 недужних људи (оба пола и свих животних доба) чија је једина „кривица“ била то што су православни Срби.

Најтеже је пострадало село Дола у коме је побијено преко 500 људи, од којих су чак петина били – Дјеца. Најмлађа жртва била је новорођенче, рођено непосредно пред стријељање сопствене мајке и, без имена, недужно страдало.

Један оброк много наде

Чувена је прича о 17-годишњој дјевојци Јаглики Аџић која је успјела да побјегне Њемцима који су јој цијелу породицу, родитеље и браћу (један другом до ува, што се вели), затворили у колибу са још 50-ак људи и живе их спалили. Чувши вриску и самртне крике својих ближњих вратила се, скочила у огањ и тако завршила свој млади живот. Готово да нема пивског братства које није имало жртве тог крвавог пира. Само је код најбројнијих, Благојевића, страдало њих преко 200. Има и братстава која су заувијек угашена.

Ових дана, 77 година након тог злодјела, овдашњи изроди обиљежавају приступање ове несрећне земље НАТО пакту, насљеднику Зла којем су припадали пивски џелати. Док вриска и плач недужних и дан данас одјекују Пивом, изроди служе Злу чији ће срамни саучесници у неким будућим злочинима тако и сами постати.

Срам вас било погани изроди! Велики је Бог! Како би рекао мој пријатељ „Сви ћемо му једном доћи на истину. И њему и свим нашим недужним сународницима пострадалим од Зла. Па да видимо ко ће их смјети гледати у очи“.

Слава Богу! Покој недужним мученичким душама Пивљана пострадалих у времену Зла!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Извор: Портал ИН4С

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: