Press "Enter" to skip to content

У Хагу нема превременог изласка из затвора: Срби на слободи само уз признање кривице

Председник Механизма Кармел Ађијус одбија мишљења држава у чијим затворима осуђеници служе казне


ПРЕДСЕДНИК Механизма у Хагу Кармел Ађијус почео је да ствара нову судску праксу одбијањем пуштања српских осуђеника на слободу након две трећине издржане казне, игноришући притом мишљења о рехабилитацији држава у чијим затворима бораве. Иако су поједини на робији и по две деценије, превремени излазак из ћелија он условљава понижавајућим захтевом – да јавно признају кривицу.

Ађијус је тако почетком марта одбио да на превремену слободу пусти Радослава Брђанина, бившег шефа Кризног штаба Аутономне Регије Крајина, осуђеног на 30 година затвора, који је утамничен пуну 21 годину. Овај захтев је образложио тезом да Брђанин није јасно и гласно показао да је успешно рехабилитован у затвору, као и да је тежина његових злочина препрека пуштању на слободу, иако је издржао две трећине казне. Слично је прошао и Радивоје Милетић. Генерали Сретен Лукић и Властимир Ђорђевић, који се налазе у затвору у Пољској, односно у Немачкој чекају одлуку о њиховим захтевима за ранији излазак, предатим још прошле године. Такође, још двојица српских генерала ускоро стичу право да поднесу исте захтеве – Небојша Павковић и Радислав Крстић.

Један оброк много наде

Лукићев адвокат Бранко Лукић наводи да Ађијус одбија да прихвати мишљења о рехабилитацији иза којих стоје затворске управе и министарства правде држава у којима се налазе српски затвореници:

Пољско министарство је дало позитивно мишљење о Лукићевој рехабилитацији и понашању. Ађијус се тога не држи, иако има све основе да пусти Лукића – каже адвокат.

Пре неколико година Пољска је инсистирала да генерал Радислав Крстић затражи ранији излазак, иако још није био издржао две трећине казне. То је одбијено у Хагу, иако пољско Министарство правде и управа затвора сматрају да он треба да изађе на слободу.

Ађијус сад инсистира да нема ранијег изласка без јавног покајања. Чини се да гледа да из извештаја узме као валидне само негативне елементе уколико их има. Ако их нема, онда каже тежина злочина је толико озбиљна да не допушта ранији излазак – каже Крстићев адвокат Томислав Вишњић.

ИГНОРИШУ И ФРАНЦУСКУ

АДВОКАТ Лукић подсећа да Ађијус неће да прихвати ни позитивна мишљења француског Министарства правде о рехабилитацији Миломира Стакића, који у тој земљи издржава казну од 40 година.

– Французи су тражили да му се смањи казна, јер је рехабилитован, и примереног владања, без инцидената. Човек је лекар и није криминалац. У Хагу су и то одбили – каже Лукић.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор:Вечерње Новости

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: