Press "Enter" to skip to content

Хор „Симонида“ пјева Богородици Љевишкој

Бисер српске вјерске и културне баштине Богородица Љевишка, један од пет православних храмова са Косова и Метохије под заштитом Унеска, биће и пјесмом чувана од заборава


Хор Симонида Фото: Срна

Захваљујући Хору „Симонида“ из Грачанице, који наступа уз благослов Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Tеодосија, Богородица Љевишка добиће нову оду.

Управник Хора „Симонида“ ђакон Братислав Богдановић истиче да је стихове о „узвишеној, на набесима узнетој Богородици“ исписао историчар Бошко Козарски, и то лани приликом посјете у „жичаним оковима везаној Љевишкој“.

Козарски је као активиста организације „Сви за Космет“ обишао српску светињу, како вели ђакон Богдановић, и „сједећи на гаром умрљаном камену двери Љевишке оплакивао њену самоћу“.

„Под гарежом сија лице,
Светитеља испод свода
Сто корака од Бистрице
Тече света, жива, вода…“

То су били први редови пјесме/оде да би, како каже Богдановић, само сат касније ту, испред „нагарављене радоснице“, пред ходочасницима, Козарски ишчитао „с небеса пале речи“ о светињи коју 24 часа „чувају припадници нације која је светињу палила, девастирала и довела у стање пропадања“.

Услиједио је договор да Хор „Симонида“ отпјева и сними пјесму.

Један оброк много наде

„Музику је написала протиница Виолета Савић из Вршца, а снимање за неки дан почиње у `Tилко студију` у Косовској Митровици“, наводи ђакон за Срну, најављујући да ће пјесму заједнички снимити са богословима из призренске Богословије.

У току је увјежбавање заједничког снимања и аранжмана.

„Окићена страшном жицом,
Венац прима попут Христа,
Изнутра нагарављена,
Ал` се сија суза чиста…“,

Богородица Љевишка је древна српска православна црква у Призрену и задужбина краља Милутина.

Црква је подигнута у периоду 1306-1307. године на остацима старијег катедралног храма из 13. вијека, који је, такође, подигнут на мјесту још старије, ранохришћанске цркве.

Црква је вијековима била саборни, односно катедрални храм призренских епископа и митрополита Српске православне цркве.

Због епидемије вируса корона Хор „Симонида“ отказао је гостовања у Норвешкој, Tивту и на Цетињу, те у Бањалуци, а отказан је и хуманитарни концерт у Диселдорфу, гдје су требали да буду гости Његовог преосвештенства епископа диселдорфског и све Њемачке Григорија.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: