Press "Enter" to skip to content

Хрватско прољеће 1971

МАСПОК или Хрватско прољеће је био масовни шовинистички и сецесионистички покрет 1971. године у СР Хрватској


Овај покрет је захтевао искључење употребе српског језика и писма у авнојевској Хрватској и декларисао је СР Хрватску као националну државу Хрвата и Хрватску као наставак и наследницу средњовековне хрватске краљевине.

Уживао је подршку великог дела хрватске јавности, па чак и комуниста, политичког врха Социјалистичке Републике Хрватске и усташке емиграције на Западу.

ЦИЉЕВИ И ДЈЕЛОВАЊЕ

Почетна питања са којима је МАСПОК почео свој напад на федерални систем Југославије су били:

  • Расподела националног дохотка оствареног туризмом у Хрватској те суме новца коју Хрватска издваја у фонд неразвијених република и покрајина у СФРЈ. 
  • Питање сужбеног „хрватског језика“.  

МАСПОК је захтевао признање хрватског језика као званичног језика у СР Хрватској и његову употребу у школама, медијима и државном апарату што је значило изгон српског језика из Хрватске. 

Један оброк много наде

Даље, Маспок је инсистирао на специфичној природи и култури Хрвата које их чине различитим од осталих јужнославенских етничких група. Овај покрет, пошто је уживао масовну подршку у СР Хрватској, такође је обелодањено новембра 1971. захтев за:

  • Хрватску банку, са посебном монетом,
  • Хрватску армију, где ће хрватски регрути служити само у Хрватској,
  • Посебно место у Уједињеним нацијама,
  • Увођење хрватској језика и писма.

Што је заправо показивало жељу за независности, тј. распад Југославије.  

Матица хрватска и Хрватски тједник су ишли тако далеко да су чак објавили јавно нацрт Устава нове хрватске државе.

Матица хрватска је у време кулминације Маспока престала да ради на заједничком речнику српско-хрватског језика и одбацила Новосадски договор.

Новосадски правопис српско-хрватског језика је замењен хрватским правописом који су написали Стјепан Бабић, Божидар Финка и Милан Могуш, а штампала Матица хрватска исте 1971. године. 

Подршку Маспоку је пружио и Загребачки универзитет чији су студенти били најгласнији у тој подршци.

РАЗВОЈ

По неким ауторима, Маспок је био усташка побуна под покровитељством Савке Дабчевић – Кучар, главне личности тог тренутка у Хрватској и Мике Трипала. 

Кучар и Трипало били у вези са усташким вођством и свесно по њиховим директивама радили на разарању државе. На шовинистичке испаде и активност Матице хрватске, Савке Дабчевић-Кучар и Мике Трипала је тада указивао водећи комуниста Хрватске – Милош Жанко. 

Жанко је јануара 1970. на десетом пленуму хрватских комуниста оптужио Кучареву, Трипала и Пиркера да су се уротили, заједно са Матицом хрватском, против социјализма и да раде на дестабилизацији јужнославенске државе и народа. Уз Бакарићеву помоћ и Брозово одобрење, Милош Жанко је искључен из Савеза комуниста Хрватске. 

У СР Хрватској против Маспока су се јавно изјаснили чланови загребачког Praxis-а (Руди Супек и Милан Кангрга, као најистакнутији чланови ове групе). 

У скоро свим мјестима СР Хрватске, па чак и неким дјеловима СР Босне и Херцеговине, гдје су Хрватим имали већину организовани су културно-умјетничка дешавања или демонстрације, што се често претварало у дивљање и усташки денрек.    

ГУШЕЊЕ 

Јосип Броз Тито, предсједник Предсједништва СФРЈ, је наредио гушење МАСПОК-а и хапшење „прољећара“. Водећи хрватски комунисти Савка Дабчевић-Кучар и Мико Трипало су били смењени са својих државних и партијских положаја, а многи активисти и вође МАСПОК-а ухапшени и позатварани.

Међу ухапшеним и затвореним Маспоковцима су били Фрањо Туђман (каснији хрватски предсједник) и Бруно Бушић (публицист и Туђманов ђак). 

Приликом смењивања присталица МАСПОК-а организоване су велике демонстрације у Загребу, када су савезна војска и полиција растеривале демонстранте и хапсили их.

ПОСЛЕДИЦЕ

За узврат Тито је направио преседан и учинио велики уступак хрватском шовинизму. Дозволио је промену назива језика у Хрватској да буде хрватски језик и априла 1974. је донет нови Устав СФРЈ који омогућио касније крајем 1980-их сецесију југославенских република… дато је републикама право вета на измене Устава. 

Тај Устав из 1974. је изазвао велико незадовољство српског народа у целој СФРЈ.  Између осталог, аутономне покрајине: Војводина и Косово и Метохија добиле су највећа могућа овлаштења, односно атрибуте државности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Извор: Злочини над Србима

One Comment

  1. […] МАСПОК – ХРВАТСКО ПРОЉЕЋЕ настао је 1971 године. То је био националистички сецеонистички покрет у Хрватској. Основала га је усташка организација у дијаспори. Имао је за циљ да се забрани српски језик у Хрватској и да декларише Хрватску као националну државу Хрвата. Оно што је и сам Туђман и његова странка ХДЗ урадио 1990. ХДЗ и МАСПОК имали су испоставиће се исте циљеве и жеље. […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: