Press "Enter" to skip to content

Исидора Секулић – прва жена академик

Исидора Секулић (1877-1958), српски књижевник и прва жена члан Српске академије наука и уметности (САНУ), рођена је на данашњи дан 1877. године


Исидора Секулић се школовала у Новом Саду, Сомбору и Будимпешти. Радила је као наставница у Панчеву у Српској вишој девојачкој школи од 1897. до 1909. године.

Положила је испит за грађанске школе из француског језика и књижевности. Послије тога радила је у Шапцу и Београду.

Исидора Секулић је докторирала 1922. године и била први предсједник Удружења писаца Србије.

До краја, и без остатка, посвећена љепоти смислене ријечи, књижевница Исидора Секулић за живота стекла уважење као најобразованија и најумнија Српкиња свога времена.

Један оброк много наде

Зналац више језика и познавалац више култура и подручја умјетничког изражавања, Исидора Секулић је као писац, преводилац и тумач књижевних дјела понирала у саму суштину српског народног говора и његовог умјетничког израза, сматрајући говор и језик културном смотром народа.

Писала је о Бранку Радичевићу, Ђури Јакшићу, Лази Костићу, Петру Кочићу, Милану Ракићу, Вељку Петровићу, Иви Андрићу, Момчилу Настасијевићу и другима.

Изабрана је за дописног члана Српске краљевске академије 16. фебруара 1939, а за редовног члана САНУ 14. новембра 1950, као прва жена академик.

Умрла је 5. априла 1958. године у Београду. На Топчидеру јој је подигнут споменик 2015. године.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: