Press "Enter" to skip to content

Долина краљева

Фреска у цркви манастира Студеница

Српски манастири 
Линк ➡️ https://www.rserbica.org/istorija/srpski-manastiri/

У долини реке Ибра и Рашке, од Краљева па на југ до испод Новог Пазара, рођена је српска средњовековна држава. Неки је, зато, зову Долином краљева, а други Долином јоргована. Свакако, ово је долина са неким од највреднијих српских средњовековних манастира.

Краљ Урош И Немањић (1243-1276) у знак добродошлице својој будућој невести, француској принцези Јелени Анжујској, наредио је да се целом долином Ибра, од Рашке до Краљева, посаде све познате врсте јоргована. Тако је будућу српску краљицу, али и светицу, дочекала Долина јоргована. цвећа које је весник пролећа. Данас се, почетком маја, традиционално одржава народно весеље познато под именом Дани јоргована.

Почетак путовања кроз Долину краљева је Краљево, један од знаменитих градова средишње Србије, који је данашње име добио 1882. године, када је обновљена Србија проглашена за краљевину, а краљ Милан Обреновић у оближњем манастиру Жича крунисан за првог српског нововековног краља. Манастир Жича представља “мајку свих цркава”, карактеристичне црвене фасаде, храм је у коме се за првог српског краља крунисао њен ктитор Стефан Првовенчани. У њој ће се, каже легенда, крунисати још шест краљева и за сваког ће бити отворена а затим и зазидана по једна врата, те отуд потиче поетични назив “седмоврата Жича”.

Манастири у долини краљева:

  • Ђурђеви ступови
  • Градац
  • Сопоћани
  • Студеница
  • Жича

Извор: Туристичка организација Србије (www.srbija.travel)

%d bloggers like this: