Press "Enter" to skip to content

Овчарско-кабларски манастири

Манастир Благовештење

Српски манастири 
Линк ➡️ https://www.rserbica.org/istorija/srpski-manastiri/

На уском географском простору, у клисури реке Западне Мораве, смештена је велика група манастира, у народу названа “Српска Света гора”. Већина манастира је подигнута у време турске власти, када су имали велики историјски и културно-уметнички значај.

Најстарији писани подаци о њима говоре о интензивној преписивачкој школи у 16. веку у манастирима, а Вук Караџић говори да су два манастира (Благовештење и Јовање) имала “куле за писање књига”. Овчарско-кабларски манастири су били значајно средиште уметничке делатности, о чему говори чињеница да су све цркве имале осликане фреске и олтарске преграде у виду иконостаса, који су делимично сачувани.

Није познато колико је некада било манастира, а данас их има десет. На левој страни Западне Мораве, под Кабларом, су Благовештење, Илиње, Јовање, Никоље и Успење, а под Овчаром су Ваведење, Вазнесење, Преображење, Св. Тројица и Сретење. Многи од манастира временом су преправљани и обнављани.

Услед градње пруге, Преображење је измештено на нову локацију, Јовање је изнова зидано због изградње хидроцентрале Међувршје, Вазнесење је знатно обновљено, а Илиње и Успење су између два светска рада поново подигнути на старим местима.

Најзначајнији манастири (Благовештење, Никоље, Сретење и Св. Тројица) су стручно конзервирани и заштићени као споменици културе од великог значаја за историју и културу Србије.

Овчарско-кабларски манастири:

  • Благовештење,
  • Никоље,
  • Сретење и
  • Света Тројица

Извор: Туристичка организација Србије  (www.srbija.travel)

%d bloggers like this: