Press "Enter" to skip to content

Како је настала пјесма Ђурђевдан

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У емисији Квадратура круга, на Радио-Телевизији Србије, аутора и водитеља Бранка Станквовића направљена је прича о томе како је настала пјесма „Ђурђевдан“…


Приредила: Редакција Српске Рамонде

Стихове ове песме најпре су се заорили из грла једног младића, члана Културно-уметничког друштва „Слога“ из Сарајева, а касније и из грла осталих измучених заробљеник у вагону на путу за логор Јасеновац.

Један оброк много наде

Воз смрти је баш на Ђурђевдан, 6. маја 1942. године, превозио заточенике из Сарајева у Јасеновац. Многи нису стигли до Јасеновца јер су вагони како је на њима било написано били за 7 коња или 40 војника, а усташе су смештали по 200 људи у један вагон, тако да у њима није било места ни за стајање, а камоли за седење. Због толиког броја људи није било довољно ваздуха, а усташе су као одговор на ову песму затвориле све прозоре на вагонима па су многи Срби угушени на тај начин.

Од 3.000 Срба колико је њих одвежено возовима смрти у систем логора смрти Јасеновац тог. 6. маја на празник Ђурђевдан, вратио се тек сваки десети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: