Press "Enter" to skip to content

Објављено ПДФ издање књиге о последњим јасеновачким логорашима

ПДФ издање књиге „Заборављени – Књига о последњим јасеновачким логорашима„, аутора Дејана Мотла и Ђорђа Миховиловића, објављено је данас на интернет-страници Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина у помен на преживјеле јасеновачке логораше


Директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић прецизирала је да је књига штампана 2015. године поводом обиљежавања 70 година од пробоја јасеновачких логораша.

...
Доња Градина, Топола ужаса
ФОТО: ЈУ Спомен-подручје Доња Градина

– Књига садржи најопширнију и најпрецизнију анализу посљедњих дана постојања концентрационог логора Јасеновац и пробоја логораша, као и биографије и фотографије 169 преживјелих логораша – изјавила је Тулековићева Срни.

Према подацима ове установе, у априлу 1945. године усташе су започеле коначну ликвидацију логора, што је подразумијевало да буду убијени сви преостали логораши, уништена логорска архива и објекти логора спале и униште до темеља.

Један оброк много наде

Логораши су у Доњој Градини откопавали гробнице, из којих су вађени и спаљивани посмртни остаци јасеновачких жртава.

Дана 21. априла 1945. године бројно стање логораша износило је 1.073. Одлучено је да се покуша извршити пробој из логора и за вођу је изабран Анте Бакотић, који је дао знак за почетак устанка 22. априла 1945. године у 9.50 часова.

...
ФОТО: ЈУ Спомен-подручје Доња Градина

Наоружани циглама и даскама, навалили су на врата зграде, а бункер поред капије успио је онеспособити Миле Ристић пушкомитраљезом отетим од усташе, чиме је омогућио логорашима да изађу изван логорских зидина.

Важно је било и то што се логораш Едо Шајер попео на стуб и пресјекао телефонске жице, па усташе нису могле позвати појачање.

Усташку ликвидацију Концентрационог логора Јасеновац успјело је преживјети укупно 169 логораша, и то 90 преживјелих из пробоја логора Циглана, 12 преживјелих из пробоја логора Кожара, двоје преживјелих који су успјели побјећи из логора Циглана непосредно прије почетка пробоја, осморо преживјелих који су се сакрили у логору Циглана за вријеме пробоја, 11 преживјелих из Усташке болнице, 11 преживјелих из Брзог склопа, 14 преживјелих из истражних затвора смјештених у мјесту Јасеновац, шесторо преживјелих са логорских економија, 15 преживјелих из логора Стара Градишка.

Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина располаже биографијама и фотографијама логораша који су преживјели ликвидацију јасеновачких логора.

Из ЈУ Спомен подручје Доња Градина јуче је саопштено да због превентивних мјера у вези ширења вируса корона неће бити одржане програмске активности те установе планиране у оквиру обиљежавања 75 година од пробоја посљедње групе логораша из Концентрационог логора Јасеновац.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: