Press "Enter" to skip to content

Коларац – трговац и просвјетитељ

Српски трговац и добротвор Илија Милосављевић Коларац (1800-1878), један од највећих трговаца храном у Европи који је сав иметак завјештао за просвјећивање српског народа, умро је на данашњи дан 1878. године


Његова задужбина школовала је многе ђаке, издала велики број књига и часописа и подигла Коларчев народни универзитет у Београду.

Због сукоба са кнезом Милошем Обреновићем прешао је из Србије у Панчево, гдје је наставио да тргује, а по повратку био је једно вријеме савјетник кнеза Михаила Обреновића за финансијска питања.

Илија Коларац бавио се и трговином сољу и шалитром, а улагао је и у руднике.

Дуго је помагао ствараоце у књижевности, а 1861. године основао је Књижевни фонд Илије Милосављевића Коларца.

Након његове смрти, до Првог свјетског рата, тај фонд је издао 120 књига. Коларац је донирао и 1.000 форинти за оснивање Правне академије у Новом Саду.

Један оброк много наде

Крајем 1877. године замало је страдао. Влада га је оптужила за велеиздају због наводног учешћа у Тополској буни, заједно са Јевремом Марковићем и Аћимом Чумићем, а пријеки војни суд осудио је Коларца на тамницу.

Кнез Милан га је убрзо помиловао, али је затвор нарушио Коларчево здравље и убрзо је умро.

Тестаментом је оставио своје имање /око милион тадашњих динара/ фонду за стварање београдског универзитета, што је била велика Коларчева жеља, као и фонду за помагање књижевности.

Након смрти Коларца, двије његове синовице, жене Велизара Карапешића и професора Димитрија Нешића, повеле су судски спор за обарање тестамента, а подржале су их тадашње власти. Међутим, Касациони суд оснажио је Коларчев тестамент.

Илија Милосављевић Коларац убраја се у велике задужбинаре Србије. Његова најпознатија задужбина је Коларчев универзитет.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: