Press "Enter" to skip to content

„Коридор 92“- филм о једној од најзначајнијих битака Војске Републике Српске (Видео)

Документарно – играни филм „Коридор 92“ који је синоћ премијерно приказан на Радио Телевизији Србије, можете погледати и на Јутјубу, претходно је овај филм премијерно приказан на Дан Републике Српске на Радио Телевизији Републике Српске


Битка за Коридор 1992. године била је битка која је дефинисала даљу судбину Републике Српске и која је спојила западни и источни дио Српске, те поново успоставила везу Бањалуке са Бијељином и Београдом.

Операција „Коридор“, како се званично звала ова велика војна акција, за становништво обје Крајине значила је живот, а омогућила је поновно успостављање снабдијевања храном, струјом и доставу лијекова.

Због недостатка кисеоника, до којег је дошло послије пресијецања путне комуникације са тадашњом Југославијом, у бањалучком породилишту током маја и јуна 1992. године умрло је 12 беба.

Пробој Коридора био је те 1992. године питање опстанка или нестанка српског народа у једном дијелу Републике Српске.

Филм хронолошки прати догађаје од 3. марта, када су снаге Хрватске војске уз припаднике Хрватског вијећа одбране (ХВО) ушле на простор БиХ и у даљем напредовању пресјекле везу српских Крајина са Србијом, до 7. октобра 1992. године, када је ослобођен Брод и када су остварени циљеви операције „Коридор“.

Базиран је на свједочењима учесника борби, припадника готово свих јединица које су учествовале у операцији, а на основу њихових прича реконструисани су догађаји који су утицали на даљи исход борбе.

Ти догађаји су спајање јединица Источнобосанског и Првог крајишког корпуса, борбе за ослобођење Модриче, Оџака и Дервенте, вишемјесечне борбе на Ободном каналу и Кострешу и коначно ослобођење Брода.

Филм покрива дешавања у општинама Модрича, Оџак, Дервента и тадашњи Босански Брод у којима је дјеловао Први крајишки корпус ВРС, носилац војне операције „Коридор“.

Бави се и страдањима српског становништва у хрватским логорима на простору Посавине прије почетка војне акције ВРС у периоду март – јуни 1992. године. У логорима у Посавини било је заробљено око 2.800 Срба, међу којима и 106 дјеце.

За злочине и убиства Срба у логорима у Дервенти, Оџаку и Броду правоснажно је осуђено 19 припадника Хрватског вијећа обране и Хрватске војске на казну затвора у укупном трајању од 120 година.

Један оброк много наде

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, током акције „Коридор“ /у општинама Модрича, Дервента, Оџак и Брод/ погинуло је 508 бораца Војске Републике Српске и Милиције Републике Српске Крајине.

Према хрватским подацима, страдао је 1.261 војник Хрватске војске и ХВО-а.

У сценама реконструкције борби учествовали су припадници Војске Србије који су пружили и логистичку подршку реализацији филма.

Мање познате приче и анегдоте бораца оживјели су глумци из Србије и Републике Српске Вук Костић, Мира Ђурђевић, Стојша Ољачић, Љубиша Савановић, Миљка Брђанин, Зоран Станишић, Александар Стојковић, Жељко Касап, Златан Виденовић, Гаврило Јовановић и многи други.

Сви подаци у филму добијени су из Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске. Кориштени су и архивски видео-записи и фотографије.

Сценарио и режију потписује ауторка документарно-играних филмова „Ратне приче са Кошара“ и „Ратне приче са Паштрика“ Слађана Зарић, коредитељ и монтажер филма је Бојан Перишић, директори фотографије су Жарко Богдановић, Раде Радивојша и Жарко Пекез, а аутор музике Владимир Тошић.

Продуценти филма су Снежана Родић Синђелић, Милорад Којић, потпуковник Горан Иконић и Јасна Поповић.

Филм је рађен у копродукцији Радио-телевизије Србије, Радио телевизије Републике Српске и Војнофилмског центра „Застава филм“.

Радио-телевизија Србије синоћ је премијерно приказала овај филм, а претходно је филм премијерно приказан на Дан Републике Српске – 9. јануара на РТРС.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда, СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: