Press "Enter" to skip to content

Косово и Метохија: Краве једине „обилазе“ опустошено гробље у Врелу

Село Врело је слика и прилика те назовидемократије, коју су нам донијели „натовци“, истиче мјештанин Момчило Бркљач


Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

За деценију, највише двије, неће бити ни трага Србима из Лике, Далмације, Херцеговине и Никшићке жупе, који су досељени двадесетих година прошлог вијека на Косово и Метохију у село Врело, данас ослоњено на некадашњи аеродром Слатина у општини Липљан.

АЛБАНЦИ ДЕВАСТИРАЛИ ГРОБЉЕ, А СРБИ ГА ЗАБОРАВИЛИ

Двадесетогодишњу владавину међународних снага и Албанаца у Врелу је преживјело свега тројица браће Бркљач: Момчило, Миодраг и Милован, те Милош Делибашић.

Уз њих четворо живих који опстају, како за Срну наводи Момчило, „само зато што душу неће да предају изродима“, о трајању Срба у Врелу свједочиће, „не још задуго“, гробље по коме пасу краве музаре из оближње фарме у власништву Албанца.

Краве преврћу и девастирају преосталих двадесетак од неколико десетина гробишта са којих су Албанци однијели надгорбне плоче и споменике.

„Гробље у Врелу је слика и прилика те назовидемократије коју су нам донијели `натовци`“, истиче Момчило Бркљач и додаје да су и насљедници Херцеговаца, Црногораца и Личана са собом из Врела пут Београда однијели све што се могло однијети, изузев „костију својих предака“.

Он наводи да су преци и гробље у Врелу остављени ћудима природе и новопечених комшија Албанаца, који су, „ширећи се по Врелу, Слатини и Ариљачи“, скинули жичану ограду са гробља, спустили је неколико стотина метара ниже према селу и направили забран у коме напасају стоку.

„Tуга је до Бога то што о задушницама свијеће горе на једном или два гробишта, то што су насљедници заборавили гдје су им преци, родитељи и најужи чланови породица сахрањени и што по костима покојника газе стада крава“, каже Славиша Делибашић.

Један оброк много наде

СКУПО ПЛАЋЕНА ОДАНОСТ КОМУНИЗМУ И ПАРТИЈИ

Делибашић се присјећа да је до 2004. године гробље било ограђено и да је од тада, као према некој наредби, кренуло затирање трагова Срба у Врелу.

„Сахранио сам оца 2004. године и подигао споменик, али већ о зимским задушницама Албанци су поломили споменик како би послали поруку да ни мртви не могу опстати у Врелу“, наводи Славиша.

Он вјерује да су Срби из Врела, у коме је рођен генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић, „платили цијену оданости Комунистичкој партији, а касније и оданости Слободану Милошевићу“.

У Врелу је, како је записано, почетком 1942. године формирана ћелија Комунистичке партије на челу са народним херојима Ђоком Јованићем и Фадиљом Хоџом, најоданијим Tитовим сљедбеницима у регији централног Косова.

„На гробљу скоро да се на прсте једне руке могу пребројати крстаче. Сви су сахрањивани са петокраком, а и како не би када су комунисти пред Други свјетски рат тек сазидану цркву срушили“, наводи Миладин Бркљач и каже да и дан-данас свештеници не желе да изађу на гробље у Врелу да окаде гробишта и служе опела.

ПАРЕ ЈАЧЕ ОД ЖЕЉЕ ЗА ОСТАНКОМ

Трагове српског трајања, уз свакодневне албанске провокације, бришу и сами млади Срби.

Од готово 1.000 живих глава, колико их је у Врелу живјело до повлачења српске војске и полиције јуна 1999. године, остала су четворица без иједне женске душе.

„Растјерани смо. Многи су морали да побјегну, али је и велики број оних који су дигли `ћурак` без икаквог разлога или повода остављајући за собом све што су стицали, и они и њихови родитељи“, каже Миладин, те наводи да је Врело „једино село у коме је свака прича о повратку испричана“.

Разлог је то што је први повратник, прије десетак година, у договору са људима из Министарства за повратак и заједнице у Влади самопроглашеног Косова, када се вратио и добио грађевински материјал за градњу минимум три-четири куће – то продао Албанцима и тако ставио тачку на сваку причу о повратку.

Уз њега, „гријех на души“ носе и функционери косовопољски и липљански, који су, како рече Момчило, функције добили захваљујући поријеклу, којег би, колико данас, жељели да се одрекну.

ЗАБОРАВЉЕНА ЗАМИСАО КРАЉА АЛЕКСАНДРА

Бркљачи и Делибашић апелују на бивше комшије, родбину и пријатеље да се „дозову памети“, да одвоје динар да се подигне ограда око гробља и да, бар о задушницама, сврате у Врело и прислуже свијећу.

Они подсјећају да је Врело осмислио и формирао краљ Александар Карађорђевић насељавањем Срба, рачунајући, како рече Славиша Делибашић, да ће њихови насљедници наставити да чувају Газиместан и манастир Грачаницу.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: