Press "Enter" to skip to content

Косово и Метохија: Страх од новог погрома тјера Србе на исељавање

Косово и Метохија: Верници излазе из порушеног српског православног манастира Девич, којег су француски војници због честих напада албанских терориста оградили бодљикавом жицом.Фотографије из пројекта "Корени душе". Фото:Дарко Дозет

Народ се плаши пријетећих порука из Приштине и могућности да ће албански терористи и вође кренути у „заокруживање територије без Срба“… Страх од најезде Албанаца, новопечених комшија, узима маха, посебно код породица са малом дјецом, причају Срби са Косова и Метохије


Пише: Неђељко ЗЕЈАК

ПРИШTИНА, 4. МАРTА – Срби, мјештани села са Косова и Метохије, страхују од пријетећих порука из Приштине и новог погрома, а томе доприности и појачана активност лица која их посјећују и наговарају да продају имања.

Игор Ђукић, који са четворочланом породицом живи у Рабовцу код Липљана, испричао је Срни да у ово село долазе људи који убјеђују преосталих педесетак домаћинстава да продају имовину због чега су мјештани почели да страхују.

„Страх се увлачи код све нас јер свашта чујемо и свакаквим информацијама нас свакодневно засипају ти људи који очигледно с неким циљем долазе у село“, каже Ђукић.

Он наводи да је продаја незаустављива, једно по једно домаћинство се продаје, и то по цијени која је до прије неколико дана била три пута већа.

„Продали су људи који су тврдили да никада неће продати, али је страх да ће поново као 2004. године морати да спасавају живе главе превагнула и натерала их да имања продају по цени од 1.000 евра за ар“, прича Ђукић.

Он напомиње да Албанци, који су прије петнаестак дана по цијени од неколико хиљада евра по ару купили два плаца са кућама у урбаном дијелу Липљана, те плацеве сада продају по цијени од 40.000 евра по ару.

Ђукић додаје да је у Рабовцу остало свега деветоро дјеце школског узраста до осмог разреда и да су три породице са по једним дјететом пред одлуком да продају имовину и да се иселе.

Један оброк много наде

Драган Симић из Угљара код Косова Поља истиче да се народ плаши пријетећих порука из Приштине и могућности да ће албански терористи и вође кренути у „заокруживање територије без Срба“.

„Немир и неспокој изазивају повећан број наводних купаца, мешетара, који очигледно по нечијем налогу обилазе преостала српска домаћинства, сејући страх да ће се поновити погром“, указује Симић, уз констатацију да је довољан најмањи инцидент да „све плане“.

Он каже да не зна једно једино српско домаћинство у Угљару које није напунило резервоаре горивом до врха.

„Нико не жели нити може веровати да Албанцима неће пасти на ум да ударе на нас у овом хаотичном времену“, наводи Симић, наглашавајући да је и сам ставио таблу „кућа на продају“.

Мирко Ђокић из Липљана каже да страхују од несташице и, како му се чини, од „извјесног новог сукоба са Албанцима“, многе, више Албанце него Србе, приморао да гомилају намирнице.

„Брашно у слободној продаји је достигло цену од 14 евра за џак од 25 килограма, уље два евра, хлеб 40 центи… Стварају се гужве испред млинова у којима се може купити највише 100 килограма брашна“, испричао је Срни Ђокић.

Он каже да је на подручју Липљанске општине, највеће житнице у централном дијелу Косова, више млинара обуставило продају.

Бобан Стевић из Лапљег Села надомак Грачанице, чија фамилија до данас није продала ар земље, истиче да је њихова одлука „нема продаје“ давно донесена, али да страх од најезде Албанаца, новопечених комшија, узима маха, посебно код породица са малом дјецом.

„Уверен сам да нас било какво повећање цена или несташице производа не могу натерати да оставимо своја имања, али верујем да нема породице која је спремна да голорука брани кућни праг док, као што је то било 2004. године, припадници Кфора славе заједно са Албанцима испред запаљених српских кућа“, каже Стевић резигнирано.

Стевић додаје да, такође, не постоји Србин у централном дијелу Косова који не вјерује да би Србија стала у одбрану „сваке српске главе“.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: