Press "Enter" to skip to content

Ковић: Историју ће писати српски историчари

Фото: Срна

Професор Милош Ковић изјавио је за Срну је да ће искористити сва правна средства да се врати у Републику Српску и најавио да ће прва онлајн предавања на Универзитету у Источном Сарајеву одржати крајем марта, а да ће као историчар наставити да се бави својим послом и српском историјом


„Друго је питање да неким властима у неком Сарајеву смета разговор и академски дискурс о српској историји. Како је могуће да неко у Сарајеву мисли да неко други има право да пише српску историју, а не српски историчари?“, упитао је Ковић, којем је недавно забрањен улазак у БиХ.

Према његовим ријечима, то је слично као и „агресија Хашког трибунала који жели да пише српску историју“.

„Историју пише историчар, а његов једини циљ јесте истина, а не служење овим или оним колонијалним господарима“, нагласио је Ковић.

Он истиче да још није није добио никакво образложење зашто му је одређена забрана уласка у БиХ.

„Прочитао сам накнадно у новинама ко води ту безбедносну агенцију и видео сам да је то извесни господин кога зову Осмица и да му је суђено због фалсификовања диплома. Значи, човек за кога нико не зна да ли је апсолвент, бруцош, има ли неку диплому. То је човек који издаје наређења да се мени забрани приступ у БиХ. Неко ко хоће да буде ироничан рекао би да је то, ето, још једна освета лоших ђака“, прокоментарисао је Ковић.

Он је указао да је, с друге стране, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, који је подржао ту одлуку рекао да је та мјера донесена у сагласности „са безбједносним структурама евроатлантске заједнице“.

Један оброк много наде

„Волео бих да видим која је то евроатлатнска заједница која ће да забрани приступ у Републику Српску мени чија је мајка рођена на тлу садашње БиХ“, каже Ковић.

Ковић је рекао да су усташе и нацисти 1942. године протјерали његову породицу са простора садашње БиХ, а да сада неки покушавају да протјерују и њега.

„Да ли је то случајна коинциденција или ту има нешто дубље? Све се дешава у времену повампирења усташке и нацистичке идеологије“, рекао је он.

Ковић је поручио да треба читати историју БиХ под аустроуграском окупацијом од 1878. до 1918. године када су, такође, забрањивали српским интелектуалцима да долазе у БиХ, а да је оне који су улазили пратила аустријска полиција.

„То је низ највећих имена српске културе какав је, например, Николај Велимировић, Јован Дучић, Стојан Новаковић и многи други. Данас у нашем времену једном Матији Бећковићу су забрањивали улазак у Црну Гору. Стати у такав низ за мене је велика част“, поручио је Ковић.

Гранична полиција БиХ је у суботу, 12. марта, на прелазу Вардиште забранила улазак у БиХ професору Ковићу уз образложење да „представља пријетњу по безбједност БиХ“.

Генерални директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Oсман Мехмедагић тврди да је забрана уласка универзитетском професору Милошу Ковићу „донесена у складу са законом“, али и да је овај случај „један од хиљаде“.

Ковић је професор на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду и гостујући професор Универзитета у Источном Сарајеву.

Срна

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: