Press "Enter" to skip to content

Годишњица свирепог злочина над недужним српским цивилима, дјецом и старцима у Ледићима

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у селу Ледићи, у Општини Трново, данас је обиљежено 28 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила из овог места 2. јуна 1992. године. Парастос је служио парох трновски јереј Његослав Јелисић, уз саслужење свештеника Српске православне цркве и у присуству чланова породица настрадалих.


Приредила: Редакција Српске Рамонде

Ледићи, Oпштина Трново-Сарајево, веома мало планинско и сиромашно српско село (становника 36) на обронцима планине Бјелашнице, напале су, опљачкале и спалиле хрватско-муслиманске оружане формације тзв. Армије БиХ у највећој мери регрутоване са подручја Сарајева. Напад је извршен у предвечерје 3. јуна 1992. око 19 часова и трајао наредног дана скоро до свитања. Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна. У том раздобљу на веома суров начин убијени су, углавном масакрирани, сви мештани српске националности који нису могли благовремено да избегну из својих кућа пред разулареним муслиманским војницима. Међутим, побијени су и они малобројни које су муслимани пронашли док су се крили по околним потоцима и шумама.

Заједничку гробницу пет женских тела пронашли су извиђачи ВРС након више од годину дана, крајем новембра 1993, а патолози утврдили узроке смрти, односно средства и начин егзекуције (хладно оружје) и идентификовали жртве. Реч је о пет старих жена из Ледића. Друга колективна егзекуција извршена је у исто време над групом избеглих мештана који су покушали да се пробију према Калиновику. Овај злочин се догодио близу локалитета Пољице, код Ледићке кривине. Укупан биланс напада на Ледиће је стравичан. Муслимани су побили већину становника овог села. Само мали број њих је преживео поход тзв. Армије БиХ. Неки од њих су накнадно, приликом покушаја бекства, убијени на другим успутним локацијама (Ленка Тешановић и Стана Тешановић, мајка двојице покојника: Радета и Миленка Тешановића, страдале су неколико дана касније у селу Срботина, код Миљевине, Општина Србиње.)

Село је, како то обично бива после оваквих муслиманских оружаних похода на српска насеља, опљачкано, попаљено и разорено до те мере да се коначно губи скоро сваки траг српског присуства на том простору. Напад на Ледиће и заседу у Пољицама, ТВ Сарајево и остала њихова средства информисања представили су на свој начин, као велику победу тзв. Армије БиХ над четницима, односно српским оружаним фомацијама. Тела четири жртве из породице Тешановић су ексхумирана из масовне гробнице на Јаворској коси тек октобра 2001. године.

Један оброк много наде

Један оброк много наде

Жртве:

 1. Ненад (Остоја) Васић, 1931. и његова супруга
 2. Мара (Драго) Васић, 1930;
 3. Миленко (Миливоје) Тешановић, 1960. његова супруга
 4. Невенка (Млађен) Тешановић, 1963. и брат
 5. Раде (Миливоје) Тешановић, 1964, његова супруга
 6. Винка (Рајко) Тешановић, 1965. и њихов син од непуних годину дана:
 7. Милан (Раде) Тешановић, 1991;
 8. Милорад (Драго) Тешановић, 1956. и његова деца, кћерка:
 9. Данијела (Милорад) Тешановић, 1980; и син
 10. Драгомир (Милорад) Тешановић,1982;
 11. Радојка (Милош) Васић, 1954; и њена кћи
 12. Слађана (Вељко) Секулић, 1979;
 13. Славојка (Милош) Васић, 1964.
 14. Саво (Љубо) Кењић, 1933;
 15. Раде (Алекса) Мијовчић, 1922;
 16. Савка (Никола) Васић, 1914;
 17. Стана Витковић, 1925;
 18. Зора (Јован) Васић, 1919;
 19. Милка (Данила) Васић 1936;
 20. Љубица (Ђуро) Васић 1908;
 21. Иконија (Лазар) Васић 1900;
 22. Танкосава (Алекса) Васић 192;
 23. Драго Васић, 1954;
 24. Никола (Станко) Васић, 1950

За злочин у Ледићима као и за већину злочина над Србима који су погинули у току Одбрамбено-отаџбинског рата још нико није правоснажно осуђен, а тренутно се води поступак против Едхема Годињака који се као најодговорниј, по командној одговорности, терети за злочине над Србима на подручју Трнова.

Документарни филм „Трново ’92“ говори о страдању у Трново у јуну и јулу 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Извор: Драгана Гавриловић: Масовни злочини хрватских и муслиманских снага 1992-1995 у БиХ 

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: