Press "Enter" to skip to content

Мајор Милан Тепић – војник до последњег даха

Мајор Милан Тепић (1957-1991) погинуо је на данашњи дан 1991. године, када је током борби са хрватским паравојним јединицама дигао у ваздух касарну ЈНА у Бјеловару, не желећи да непријатељу преда складиште са оружјем


Због овог чина, Tепић је постухмно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.

Његово име данас носе улице у градовима широм Србије и Републике Српске, а у његову част Војска Републике Српске установила је посебан Орден за заслуге у рату.

Док је трајала борба за касарну на Војновићу, мајор ЈНА Милан Tепић, командант складишта борбених средстава „Барутана“ у селу Беденик, недалеко од Бјеловара, ради спречавања предаје оружја и муниције припадницима хрватске паравојне формације ЗНГ /зенге/, разнио је магацин са 170 тона експлозивних средстава.

Tом приликом, страдали су и он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Tепићевој наредби, није хтио да се преда.

ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ Милана Тепића и Стојадина Мирковића | СРБИН.ИНФО
Мајор Милан Тепић и војник Стојадин Мирковић Фото: Србин.инфо

„Једном људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко“, написао је у посљедњем писму мајор Милан Tепић.

У Комленцу, код Козарске Дубице, Tепићевом родном мјесту, сваке године се обиљежава дан његове херојске погибије.

Војник Стојадин Мирковић је 1999. године одликован постхумно Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

Његови посмртни остаци су у јулу 1995. године сахрањени у родном селу Доње Лесковце, код Ваљева, гдје му је 2013. откривена и спомен-биста.

Прије неколико година, град Ваљево постхумно му је додијелио највеће признање „Септембарску повељу“, а и једна улица у том граду носи његово име.

Хрватска страна потврдила је губитак 11 својих војника током експлозије на Беденику, због чега су из освете стријељали команданта страже на том објекту старијег водника Ранка Стевановића.

За злочине над припадницима ЈНА, у то вријеме једине легалне и регуларне војске у држави СФРЈ, у чијем је саставу тада формалноправно била и Хрватска, још нико није осуђен.

ХЕРОЈСТВО МАЈОРА МИЛАНА ТЕПИЋА НИКАДА НЕ СМИЈЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНО

Херојство мајора Милана Тепића, који је дао свој живот за Републику Српску и за будућност Срба, никада не смије бити заборављено, поручено је данас у Козарској Дубици са обиљежавања Дана сјећања на овог народног хероја и 29 година од његове погибије у бјеловарској касарни у Беденику.

Козарска Дубица - сјећање (Фото: СРНА)
Козарска Дубица – сјећање (Фото: СРНА)

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да Република Српска има вјечити дуг према мајору Тепићу и његовој породици.

„Милан Тепић мора да живи вјечно са нама, јер је дао највредније, свој живот, и то се мора памтити“, истакао је Рељић.

Он је подсјетио да је мајор Тепић, који је родом из Козарске Дубице, дао свој живот у 34. години као мајор тадашње ЈНА.

„Није дозволио да јединице Збора народне гарде уђу и преузму складиште оружја и експлозива у бјеловарској касарни. Дао је свој живот за Републику Српску и за будућност Срба. Његов идентитет је познат у свим српским просторима, а по њему се препознаје и Козарска Дубица, као мјесто одакле је родом“, нагласио је Рељић.

Предсједник општинске Борачке организације Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да је велика част говорити о лику и дјелу мајора Милана Тепића, који је послао више снажних порука.

„Тог 29. септембра 1991. године послао је поруку да српски народ мора да се окупи, хомогенизује и поново бори против усташтва и свега што нам се дешавало на овим просторима у Другом свјетском рату“, нагласио је Ћибић.

Он је рекао да је мајор Тепић човјек из Поткозарја, који је знао историју српског народа и подсјетио на ријечи мајора и обећање да ће бранити своју земљу.

„Српски народ и наша херојска војска, МУП и полиција су током отаџбинског рата слиједили пут мајора Милана Тепића, нашег великог Синђелића, и успјели да створимо свој слободан простор, мир и будућност српског народа“, истакао је Ћибић.

Козарска Дубица - сјећање - Фото: СРНА
Козарска Дубица – сјећање Фото: СРНА

Сестра мајора Тепића, Милка Николић, рекла је да породица 29 година живи са тугом.

„Та туга неће проћи, живи у нама. Тај ожиљак у породици свако носи на свој начин и свако је обиљежен том својом несрећом – родитељи којих више нема, дјеца… „, рекла је Николићева.

Вијенце на породичну гробницу Тепића на мјесном гробљу у Комленцу положили су начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, предсједник Скупштине општине Милован Баришић, начелници општинских одјељења, делегација Општинске борачке организације Козарска Дубица, општинског СУБНОР-а, приједорске градске Организације заробљених, погинулих и несталих цивила, родбина и пријатељи породице Тепић, међу којима и посланик у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало.

Обиљежавањем Дана сјећања на народног хероја Милана Тепића у Козарској Дубици је завршен овогодишњи програм обиљежавања Септембарских дана одбране од хрватске агресије 1995. године.

У септембру 1991. године мајор тадашње Југословенске народне армије Милан Тепић био је приморан да се са својим војницима повуче у централно складиште убојитих средстава у селу Беденику у близини Бјеловара и организује одбрану од хрватских војника који су опколили бјеловарску касарну.

Тепић је погинуо 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Страдали су он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

За тај чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја.

Њему у част Република Српска је установила Орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића.

Једна улица у Козарској Дубици носи име Милана Тепића, а у парку Народних хероја подигнута је биста са његовим ликом.

Име Милана Тепића носе и улице у Београду /општина Савски венац/, Бањалуци, Источном Сарајеву, Нишу, Бачкој Паланци, Бешки, Инђији, Кули, Лесковцу, Новом Саду /три улице/, Оџацима, Пироту, Смедереву, Сомбору, Сремској Митровици, Темерину, Великој Плани, Вршцу, Зрењанину, Теслићу, Градишци и у више других српских градова.

Мајор Милан Тепић рођен је 1957. године у селу Комленац у Козарској Дубици и једини је постхумно одликовани народни херој одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: