Press "Enter" to skip to content

Мекалистер: Британски КФОР одговоран за пакао у Ливадицама

Британски Кфор одговоран је за терористички напад на аутобус „Ниш експреса“ код Подујева када је убијено 12, а рањено 43 Срба, рекао је бивши истражитељ Унимика на Косову и Метохији Џо Мекалистер


Мекалистер је, уочи обиљежавања 20 година од терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“, рекао да је обавјештајни тим полиције Унмик од својих доушника у терористичким ћелијама ОВК добио податке да се спрема напад на аутобусе са Србима, али нису знали гдје ће тачно бити постављена бомба.

Он је навео да је то саопштено Кфору и да су Британци добили задатак да обезбиједе маршруту и требало је да они зауставе конвој прије прегледа трасе кретања аутобуса.

„Зашто то нису урадили, постоје двије претпоставке. Прва је да су покушали да контактирају вођу конвоја, али нису успјели, а друга је да им је неко наредио да то не ураде. Шта год да се десило, они су одговорни за пакао у Ливадицама“, рекао је Мекалистер за „Вечерње новости“.

Овај, сада пензионисани пуковник Канадске коњичке полиције сјећа се да је дан касније из Пећи дошао у Ливадице да преузме истрагу и да је био шокиран, видјевши да је Кфор за само 24 сата асфалтирао кратер настао од постављене бомбе.

Он је истакао да су упркос очигледној саботажи војске, полицајци Унмика успјели да пронађу опушак цигарете са траговима ДНК Фљорима Ејупија на мјесту одакле је активиран упаљач бомбе, а незваничне информације да је ријеч о човјеку који ради за ЦИА, одмах су стигле из криминалистичке лабораторије у Њемачкој.

Мекалистер је испричао да су Ејупија и још двојицу ухапсили специјалци Кфора, који су касније, како му је пренесено, због безбједности пребачени у базу „Бондстил“, а да екипи канадског пуковника није дозвољено да тамо уђе.

Један оброк много наде

Ејупи је, како је навео, наводно исте ноћи и побјегао док су они чекали дозволу за улазак у базу. Када су он и његов тим тражили да разговарају са командом страже о околностима бјекства, речено им је да су сви већ враћени у САД због наводног пропуста.

Мекалистер је напоменуо да је на други посао пребачен када је уз помоћ свог доушника пронашао четвртог осумњиченог за бомбашки напад на аутобус, као и да је француски официр који је водио посебну истрагу о бјекству Ејупија нагло је напустио мисију.

Он је рекао да су Срби много пропатили на Косову доласком Унмика и Кфора који су имали задатак да их заштите, али се сада, како је навео, искрено нада да још није касно да кривце стигне казна.

Активирањем мине на магистралном путу, 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли у Грачаницу, на Задушнице. У нападу је на лицу мјеста погинуло 10 људи, а још двоје је подлегло повредама касније. За овај злочин нико није одговарао.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: