Press "Enter" to skip to content

Меркез ослобођен оптужби за злочине над Србима у Горажду

Апелационо вијеће Суда БиХ данас је правоснажно ослободило ратног начелника Станице јавне безбедности /СЈБ/ у Горажду Ибру Меркеза, који је првостепено осуђен на двије године затвора због незаконитог затварања и нечовјечног поступања према српским цивилима 1992. године


Меркез је првостепеном пресудом ослобођен дијела оптужбе, док су Предраг Богунић и Ешеф Хурић, оптужени у истом предмету, потпуно ослобођени.

Суђење Меркезу обновљено је након што је укинута пресуда којом је у октобру прошле године проглашен кривим да је, као начелник СЈБ незаконито затварао и нечовјечно поступао према српским цивилима од средине јула до 4. августа 1992. године.

Док је Меркез био начелник СЈБ у Горажду од маја до краја аугуста 1992. године, након тога до фебруара 1993. ту дужност де факто је обављао Богунић, док је Хурић био командир станице полиције у том граду.

Један оброк много наде

Подсјећамо у завршној ријечи пред Апелационим вијећем Суда БиХ 14. јула Тужилаштво БиХ затражило је осуђујућу пресуду, истичући да је Меркез спровео незакониту наредбу Ратног предсједништва Горажда о концентрацији српског становништва.

Тужилац Маријана Чобовић је рекла да је оптужени преко подређених полицајаца затворио више од 70 цивила у четири стана преко пута СЈБ-а и да је он предао списак лица полицајцу Шефику Хоџићу.

Она је додала да је Меркез правио распоред полицајаца за обезбјеђење цивила, позивајући се и на извјештај СЈБ-а о спровођењу наредбе од 13. до 18. јула.

Чобовићева је навела да цивили нису имали хране, да су добијали минималне количине воде, а да су болесни били без љекарске помоћи.

„Оптужени је био највише позициониран и ниједан полицајац није рекао да му је било ко био надређен, осим Меркеза“, рекла је тужилац.

Она је одбацила тезе одбране о надлежностима Центра служби безбједности /ЦСБ/ у Горажду за затварање цивила.

Одбрана је у завршној ријечи истакла да је Апелационо вијеће укинуло првостепену пресуду, уз образложење да не постоје разлози о одлучним чињеницама у вези са начином на који је оптужени починио кривично дјело, те затражила Меркезово ослобађање.

Бранилац Сенад Билић је рекао да одбрана не спори да су услови затворених цивила били тешки, али је навео да се радило о јулу 1992. године, када је Горажде било под блокадом и када се у град слило мноштво избјеглица.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: