Press "Enter" to skip to content

Миленко Павловић – небески витез

Потпуковник Миленко Павловић (1959-1999) био је пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука


Приредио: Драган ДЕСПОТОВИЋ

Погинуо је у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева 4. маја 1999. током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

Миленко Павловић - витез српског неба - www.zlocininadsrbima.com
Фото: Злочини над Србима

Биографија

Милено је рођен 5. октобра 1959. године у ваљевском крају, у селу Горње Црниљево у породици Милорада и Радмиле Павловић. Прва четири разреда основне школе завршава у родном месту, а следеће четири у Осечини.

Један оброк много наде

Средњу војну школу завршава у Мостару, а иако је најпре одбацио ту могућност, касније се ипак одлучује за професију војног пилота, а брзо напредује у хијерархијској структури тадашње Југословенске Народне Армије.

KO JE BIO PUKOVNIK MILENKO PAVLOVIĆ? - Batajnica Info
Фото: Батајница инфо

Бомбардовање Савезне Републике Југославије затиче га на дужности команданта 204. ловачког пука, чије је седиште било измештено у Стару Пазову. Летачка техника је била на изузетно слабом нивоу одржавања и несигурна. До тог 4. маја 1999. неколико авиона је изгубљено услед разних кварова који су се обично дешавали непосредно по узлетању. Већина пилота је успела да се спасе, а до тог дана погинуо је једино мајор Зоран Радосављевић.

Дана 4. маја 1999. око 12 часова примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције „Крушик“, као и на војна складишта у селу Причевић. Команду да полети добио је један од млађих официра ВЈ. Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је он полетео ка Ваљеву са својим авионом МиГ-29, № 18109. Убрзо се нашао над Ваљевом, међутим, после самог узлетања му се покварио генератор наизменичне струје тако да је остао без радара.

Павловић се упустио се у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, успео да их збуни и чак натера у бекство смелим наступањем али је, убрзо, око 12:45, био погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона F-16 Fighting Facon који су били западно од Тузле те их он није ни приметио. Погинуо је још у ваздуху. Остаци његовог авиона пали су у село Петница.

Сахрањен је 6. маја 1999. на Бежанијском гробљу у Новом Београду.

Главна улица у Батајници, која води од центра до аеродрома носи име пуковника Миленка Павловића. У родном селу Миленка Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен комплекс који обухвата:

  1. Спомен чесму са плочама пилоту Павловићу и мајору Александру Стефановићу (погинулом 1991. код Товарника) као и војницима изгинулим у ратовима за ослобођење 1912—1918. На спомен чесми се налази крило са авиона МиГ-29 пилота Павловића
  2. Ловачки спомен-дом Миленко Павловић Пилот
  3. Авион типа Г-4 Супер Галеб
  4. Топ са Цера, могући учесник Церске битке У оквиру комплекса се налазе и црква Обновљења храма св. Георгија-Ђурђица, са парохијским домом као и игралиште ФК Миленко Павловић – Пилот.
Crkva, Gornje Crniljevo 005.jpg
Фото: Википедија

Његова фотографија са пилотском кацигом, постала је крајем 2008. године, лого модне компаније Hero (Херој).

Године 2014. српски репер Uncle Dzo снимио је песму посвећену Павловићу.

Војни аеродом у Батајници, код Београда је 26. јуна 2019. године понео име пуковника Миленка Павловића.

Aerodrom u Batajnici dobio novi naziv: Pukovnik-pilot Milenko ...
Фото: Танјуг

Радио Телевизија Србије је снимила документарни филм о животу и погибији Миленка Павловића под називом „Лет у смрт“, који је премијерно емитован 24. марта 2006. године, на седмогодишњицу почетка НАТО агресије на СР Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, Твитер и Вконтакт налогу и придружите нам се на Телеграм каналу и Вибер заједници.

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: