Press "Enter" to skip to content

Милош Обреновић – ратник, политичар, кнез

Српски кнез Милош Обреновић /1780 или 1783-1860/, вођа Другог српског устанка који је упорном дипломатијом од Србије створио аутономну кнежевину у оквиру Османског царства те укинуо феудализам, рођен је на данашњи дан 18. марта 1780. (1783) године


Био је врховни кнез Србије од 1815. године. Године 1830. добио је достојанство насљедног кнеза. Владао је Србијом у два наврата – од 1815. до 1839. године и од 1858. до 1860. године.

Милошево дјетињство било је веома тешко јер је као дјечак изгубио оца и са мајком и браћом живио је у сиромаштву. Био је слуга трговца Аксентија Јечменице, који је откупљивао стоку, а затим је продавао по вишој цијени у другим мјестима, а као продавац стоке обишао је Шумадију, Подриње и БиХ.

Милош се 1806. године оженио Љубицом /дјевојачки Вукомановић/, а кум на вјенчању био је Ђорђе Петровић, познатији као Карађорђе. Милош и Љубица имали су осморо дјеце.

Кнегиња Љубица
Фото: архива

Милош Обреновић учествовао је у Првом српском устанку као борац да би му због заслуга у борбама код Ужица 1805. године Карађорђе додијелио чин војводе. У тим борбама био је рањен у груди и једва преживио.

Након слома устанка, 1813. године, био је један од малобројних војвода који су остали у земљи, чиме је задобио повјерење значајног дијела народа.

Након краћег времена и појачаног терора Османлија стао је на чело као изабрани вођа који је у Tакову 23. априла 1815. године подигао Други српски устанак, у Цркви Светог Ђорђа, једној од најстаријих цркава-брвнара у Србији.

Састанак у Такову. Уље на платну, Паје Јовановића из 1898.
Фото: Википедија

Tу су се његове присталице причестиле и заклеле да ће му бити вјерне, а он им се обратио ријечима: „Ево мене, ето вас – рат Tурцима!“

Милош Обреновић је учествовао у најважнијим биткама и лично водио преговоре са Tурцима.

Вођа Првог српског устанка Карађорђе 1817. године вратио се у Србију, али то нико није знао осим његовог кума Вујице Вулићевића, који га је открио кнезу Милошу. Вујици је кнез Милош потом наредио да организује убиство кума, па је 26. јула 1817. године Никола Новаковић убио Карађорђа.

Вујица је у знак покајања подигао цркву-брвнару Покајницу.

Црква брвнара Покајница подигао изграђен 1818.
Фото: Википедија

На овај начин, Милош је учврстио власт изнутра, али требало му је спољно признање како би се ријешили проблеми са Tурцима.

Склопио је усмени договор са Марашли Али-пашом о мјешовитој српско-турској управи.

Кнез Милош је владао аутократски, стално одбијајући да ограничи и дијели власт због чега је против његове власти било подизано неколико буна.

Најзначајнија је била Милетина буна, чија је посљедица била доношење краткотрајног либералног Сретењског устава, који је поставио темеље правног поретка у земљи, а усвојен је Закон о скупштини, чиме је у земљи утемељен парламентарни систем.

Насловна страна „Сретењског устава“ од 1835.
Фото: Википедија

Сретењским уставом, донесеним у Крагујевцу 15. фебруара 1835. године, власт је била подијељена на законодавну и извршну, које су припадале кнезу и Државном савјету, и на судску, коју су спроводили независни судови.

Уставом је било забрањено ропство, успостављена је слобода вјероисповијести, установљено је да нико не може бити осуђен мимо закона. Народ је био задовољан уставом, али противиле су се европске империје као што су Русија, Tурска и Аустрија, које су се плашиле да ће и њихови поданици затражити исто.

Пошто ни кнез Милош није подржавао устав, одговарали су му страни притисци које је користио као изговор да разријеши министре и да, након 55 дана, укине Сретењски устав.

За вријеме Милошеве власти турски султан Махмуд Други издао је три хатишерифа, којима је обећана аутономија Србима, утврђен данак Tурској, загарантована слобода трговине, грађења школа, цркава, манастира, те да сељаци постану власници земље. Tурцима је дозвољено да живе само у градовима, а турска Порта обећала је да ће Србији вратити шест нахија које је освојила за вријеме Првог српског устанка.

Кнезу Милошу је признато насљедно кнежевско достојанство у породици.

Милош је посјетио султана Махмуда Другог у Цариграду 1835. године са делегацијом од 60 људи. Султан му је поклонио многе драгоцјености и његови ађутанти су Милоша огрнули свечаном одором. Кнез Милош је остао у Цариграду до 18. октобра 1835. године. Када је одлазио, на поклон је добио арапског пастува и цвијет у брилијантима за своју супругу.

Након овог путовања, Аустрија, Велика Британија и Русија су отвориле своје конзулате у Србији.

У децембру 1838. године завршен је Tурски устав који је ограничио кнежеву власт, а Србија је постала уставна монархија.

Прва страна текста Устава из 1838. године
Фото: Википедија

Након слома буне коју је подигао након што је био приморан да поднесе оставку, Милош је 19 година провео у изгнанству, од 1839. до 1858. године, прво у Бечу, а потом на својим имањима у Влашкој, одакле је давао политичку подршку присталицама у Србији.

У Бечу је купио кућу у којој је једно вријеме становао и Вук Стефановић Караџић, као и имање у Хицингу.

Његов насљедник, син кнез Михаило, приморан је након Вучићеве буне 1841. године да оде из Србије, а на српски пријесто 1842. године дошао је Карађорђев син Александар Карађорђевић.

Кнез Милош преминуо је 14. септембра по старом, односно 26. септембра по новом календару 1860. године, у својој 80 години.

Сахрањен је у крипти Саборне цркве Светог Арханђела Михаила у Београду.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда, Срна

Један оброк много наде

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: