Press "Enter" to skip to content

Митрополит Иларион: СРБИ НА КОСМЕТУ ДА САЧУВАЈУ ОТАЏБИНСКУ СВОЈИНУ

Предсједник Одјељења за спољне везе Московске патријаршије митрополит Иларион изразио је наду да ће Срби на Косову и Метохији сачувати отаџбинску својину


Митрополит Иларион је, коментаришући настојања Албанаца да убиједе свјетску јавност да су они градитељи православних храмова на Косову и Метохији, рекао да су они који су рушили и скрнавили светиње у јужној српској покрајини показали да немају никакву историјску или духовну везу са тим насљеђем.

Руски митрополит каже да је за вријеме његове посјете Косову и Метохији видио руине храмова које су порушили албански екстремисти, као и светиње које су претворене у сметљишта.

„Молимо се за нашу српску браћу која живе у тешким условима у том светом крају. Нека им да Бог снагу и стрпљивост да сачувају отаџбинску својину!“, рекао је митрополит Иларион, подсјећајући да Грци носе у срцу Свету Софију, коју су им отели и претворили у џамију.

Митрополит Иларион је за „Вечерње новости“ рекао да се православље у Црној Гори гради на чврстом темељу који су положили светитељи Василије Острошки и Петар Цетињски, те да је покрет за заштиту светиња показао цијелом свијету колико много отаџбинска вјера и православна црква значи људима, посебно младима, којима припада будућност.

„Православна вјера је, не једном у историји, давала снагу нашој браћи да добију борбу за слободу, да формирају национални карактер и културу, допринијела настанку и развоју њихове државе“, рекао је руски митрополит.

Митрополит Иларион је истакао да у Руској православној цркви и даље сматрају да је рјешење македонског црквеног питања искључиво право Српске православне цркве и да су без њеног пристанка недопустиви било какви покушаји мијешања.

Осврћући се на стање у православаљу у свијету, митрополит Иларион изразио је наду да неће доћи до крајњег раскола, без обзира на садашње проблеме и да ће јединство у заједничкој православној породици бити обновљено.

Један оброк много наде

Митрополит Иларион рекао је да амбиције васељенског патријарха Вартоломеја, који је дао аутокефалију такозваној Православној цркви у Украјини, праве раскол у православљу, те додао да се јединство православних цркава може обновити само путем повратка строгом поштовању црквених канона.

Руски митрополит је рекао за „Вечерње новости“ да се патријарх Вартоломеј посљедњих година понаша не као координатор у односима међу православнима, него као да је сва власт његова и никоме не одговара, што је супротно православном учењу.

„Тешке посљедице неканонског дјеловања Константинопоља по православље већ су свима очигледне, а уколико не промијени понашање, раскол ће бити све дубљи“, рекао је митрополит Иларион, додајући да није подјела међу Москвом и Константинопољем, Грцима и Словенима, него између оних који поштују каноне и оних који то не чине.

Поводом најава патријарха Вартоломеја да ће посјетити Украјину у августу, митрополит Иларион је рекао да има основа за процјене да ће та посјета бити искоришћена за нове покушаје отимања храмова, али да сумња да ће се то десити.

„Вјерници ће се молити као и раније у канонској цркви. Расколнички храмови ће и убудуће бити празни. А политичари ће и даље покушавати да корсите религију за своје интересе“, навео је митрополит Иларион.

Што се тиче односа Руске православне цркве и Ватикана, митрополит Иларион је рекао да посјета папе Фрање Русији сада није на дневном реду, али је напоменуо да су римски папа и његови претходници већ бити у низу држава које припадају зони канонске одговорности руске цркве.

„Сваки пут се то питање вагало, водећи рачуна о специфичностима ситуације у конкретним земљама. Важно је да се сачува крхки и деликатни међуконфесионални баланс“, истакао је митрополит Иларион.

Митрополит Иларион је навео да је, након сусрета на Куби руског патријарха Кирила и папе Фрање 2016. године, сада у склопу дијалога двије цркве првенствено важан зајендички рад у социјалној, културној и добротворној сфери, те даје почела реализација низа хуманитарних пројеката на Блиском истоку, а активирана је и културна сарадња.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: