Press "Enter" to skip to content

На Кордуну преорано гробље усташких жртава

Бранко Гвозденовић и Душан Црнковић, Фото: Владимир Јуришић/Портал "Новости"

Гробље жртава усташких злочина, побијених Кордунаша и Банијаца на Петровој гори у Хрватској, преорано је да би био пробијен шумски пут, пишу београдске „Вечерње новости“


Како наводи лист, под гусјеницама тешке механизације, државног предузећа „Хрватске шуме“ на Барин-коси, локација Магарчевац, завршио је велики број гробова, обиљежених крстовима.

Они су чували сјећање на гробље, на ком почивају десетине жртава, укључујући и 128 жена и дјеце.

Лист наводи да о начину на који хрватске власти „брину“ о меморијалима страдалих у Независној Држави Хрватској, свједочи и зид ћутања на који су наишли мјештани захтијевајући да се прекине уништавање почивалишта њихових убијених предака.

Чим су спазили припремне радове и сјечу стабала, мјештанин Кључара Бранко Гвозденовић је с неколицином комшија дошао да налогодавце радова замоли да не дирају гробље.

У већ опробаном маниру, апели су саслушани, али нико ништа није предузео и гробље је преорано.

„Када је преко гробова изграђен широк пут, куцали смо на многа врата покушавајући да спријечимо даљу девастацију, али све узалуд“, рекао је Гвозденовић.

Мјештанин Душан Црнковић сматра да је све учињено намјерно.

„Нема ово везе са шумском цестом, могла је да буде пробијена и десетак метара јужније. Све је ово добро организовано и намјерно и смишљено изведено да би се усташки злочин што прије заборавио“, оцијенио је Црнковић.

Из предузећа „Хрватске шуме“ за портал „Новости“ су рекли да је ријеч о запуштеном гробљу на којем се назиру укупно три споменика.

Навели су да су радови на том подручју започели 2016. године сјечом стољетне шуме и садњом букава, при чему су посебно пазили да не оштете гробове, тврдећи да ово гробље није уцртано у мапе.

Срна

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: