Press "Enter" to skip to content

На Петровдан парастос настрадалим Србима на Залазју

Парастосом, прислуживањем свијећа за покој душа настрадалих и полагањем цвијећа код споменика и костурнице у селу Залазје у недјељу, 12. јула, уз поштовање епидемиолошких мјера, биће обиљеженo 28 годинa од страдања 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони


Осим 69 погинулих, тог трагичног Петровдана нестала су 22 Србина, од којих је седам било живих. Од 22 нестала, 10 је случајно пронађено и ексхумирано 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих још није пронађено и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

Након свете литургије у цркви Покрова пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и заинтересоване делегације посјетиће мјеста страдања, пoложити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће за покој душа настрадалих.

Код споменика и костурнице на Залазју биће служен парастос за Србе убијене на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату, али и жртвама овог села које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943. године.

Један оброк много наде

Тиме ће бити завршен програм традиционалне меморијалне духовно-хуманитарне и културно-спортске манифестације „Петровдански дани“, која се организује у знак сјећања на погинуле Србе.

Представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас ће посјетити по неколико сиромашнијих породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, уручити им скромне поклоне и сагледати њихове потребе и могућности да им се помогне.

Сутра ће у Цркви покрова Пресвете Богородице у Сребреници бити вечерње богослужење и услиједиће вече духовне музике у порти храма, а након тога биће приређено традиционално паљење петровданских лила.

Руководство сребреничке општине прогласило је нерадним дане одржавања комеморативних скупова и годишњица страдања бошњачког народа 11. јула и српског страдања 12. јула, у локалним установама и предузећима.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби „прса у прса“ убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су нестала и заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Парастос на Залазју заказан је за 12.30 часова.

За разлику од претходних година, када су упућивани позиви за масовно обиљежавање српског петровданског страдања, ове године због сложене епидемиолошке ситуације упућен је позив породицама да у исто вријеме не посјећују гробља, да користе заштиту и одржавају дистанцу да не би долазило до контаката и евентуалног ширења вируса корона.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: