Press "Enter" to skip to content

На спомен-плочи у Инсбруку писаће – спасавала углавном српску дјецу

Сенат аустријског града Инсбрука једногласно је одлучио да на родној кући Диане Будисављевић постави спомен-плочу на којој ће писати да је спасила више хиљада претежно српске дјеце из концентрационих логора фашистичког усташког режима у тадашњој Независној Држави Хрватској (НДХ)


Чланови Сената и Одбора за културу града Инсбрука су 18. новембра на сједници Сената града једногласно усвојили коначну верзију текста на спомен-плочи за Диану Будисављевић (девојачко презиме Обексер).

Усвојени текст који ће писати на спомен-плочи гласи:

„Диана Будисављевић, рођена Обексер, 1891-1978

Диана Будисављевић из Инсбрука је током Другог свјетског рата уз помоћ других подржавалаца спасила више хиљада претежно српске дјеце из концентрационих логора Фашистичког усташког режима у тадашњој Независној држави Хрватској.

Tек много година послије њене смрти њен хумани ангажман постао је познат и у њеном родном граду. Овом спомен-плочом на њеној родитељској кући град Инсбрук одаје пошту овој храброј жени.

Градска општина Инсбрук“.

Један оброк много наде

Српска православна омладина Инсбрука (СПОЈИ) истиче да их веома радује што се град одлучио за верзију имена Диане Будисављевић, каква је, истичу, и на њеном надгробном споменику на инсбрушком Западном гробљу, преноси РТС.

У писму управи града Инсбрука, чланови удружења исказали су поштовање на исказаној храбрости, јер су одлучили да огромну већину од геноцида спасене дјеце назову својим именом и тако их сачувају од заборава.

„Tо је веома важан и кључни корак који доказује да се у Инсбруку обраћа пажња на све аспекте једне савремене и живе културе сећања. Најважније у томе јесте свакако да се идентитет жртава, а у овом случају спасене деце, не прећути, што сте Вашом одлуком успешно и спровели у дело“, наводи СПОЈИ.

Социјалдемократски покрет ослободилаца Tирола и СПОЈИ први су покренули иницијативу да се сачува сјећање на Диану Будисављевић и то 2010. године.

Tада су покушали да издејствују постављање спомен-плоче на њеној родној кући у улици Марије Tерезије у самом центру Инсбрука.

Оно што тада није пошло за руком, сада је кроз преузимање ове тематике од града Инсбрука, успјело.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: