Press "Enter" to skip to content

НАДЕЖДА СТАНОЈЕВИЋ – ПРВА СРПКИЊА ПЕДИЈАТАР

Надежда Станојевић (1887-1978), прва Српкиња педијатар, аутор више књига из ове области и професор бабичке школе у Београду, рођена је на данашњи дан 1887. године.


Медицину је студирала у Петрограду, а у Паризу је специјализовала педијатрију. У Београду је основала савјетовалиште за мајке и диспанзер за одојчад.

Надежда Станојевић била је учесник балканских и Првог свјетског рата. Одликована је Орденом Светог Саве.

По завршетку средње школе, са братом одлази у Русију, на студије медицине, а у Петрограду уписује Женски медицински факултет.

Надежда је стекла звање љекара 1911. године, након што је дипломирала са одличним успјехом.

Један оброк много наде

Када је 1912. избио Први балкански рат, као и све жене љекари у Краљевини Србији, мобилисана је и распоређена на мјесто управника Резервне војне болнице у Пироту.

Почетком Првог свјетског рата, Надежда Станојевић је поново мобилисана и овога пута постављена за управника Резервне војне болнице у Ужицу.

У јесен 1915. године заробљена је и радила је на Хируршком одјељењу аустроугарске војне болнице. Почетком јануара 1916. године, прешла је у Београд, гдје је све вријеме окупације радила на Интерном одјељењу Опште државне болнице.

Почетком 1919. године отпутовала је у Париз на специјализацију педијатрије.

Након тога оснива прво савјетовалиште за мајке у Србији. Убрзо се показало да је било и те како од користи јер се из дана у дан повећавао број мајки које су тражиле савјете и помоћ.

По завршетку Другог свјетског рата, Надежда је, због недостатка кадра, поново ступила у службу и постала управница Дома материнског удружења.

Преминула је у 91. години, 17. јануара 1978. године у Београду.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: