Press "Enter" to skip to content

Налогодавац убиства породице Зец уживао све привилегије до смрти

Документационо-информациони центар Веритас саопштио је поводом 29 година од бруталног убиства српске породице Зец у Загребу да је главнокомандујући јединице која је извршила тај злочин Томислав Мерчеп прошао некажњено и до краја живота уживао све привилегије хрватског друштва


Из Веритаса подсјећају да је по Мерчеповом наређењу, његов замјеник Миро Бајрамовић наредио припадницима јединице Игору Миколи, Синиши Римцу, Небојши Ходаку и Сњежани Живановић да приведу Србина Михајла Зеца (38) због наводних веза са крајишким Србима.

Томислав Мерчеп - Фото: Index.hr
Томислав Мерчеп Фото: Index.hr

Приликом привођења, увече око 23.00 часа испред његове куће у Пољаничкој улици на Трешњевци, убио га је Синиша Римац, наводно у покушају бијега.

Након Михајлове ликвидације, Муниб Суљић се вратио у Михајлову кућу, одакле је извео његову жену Марију (36) и њихову кћер Александру (12), одвео их у хотел Панорама, а одатле на Сљеме гдје их је побио из ватреног оружја, а након тога наредио осталим припадницима јединице да њихове лешеве баце у јаму за смеће и потрпају.

Гордана и Душан Зец успјели су преживјети, јер су се сакрили у кући и тако промакли убицама њихових родитеља и сестре.

Убрзо по проналаску лешева, ухапшени су припадници Мерчепове јединице – Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Сњежана Живановић, од којих су неки пред истражним судијом признали убиства, али на суђењу је утврђено да пред истражним судијом нису имали адвоката којег су по закону за тако тешко дјело морали имати, па су њихови ранији искази као незаконити изузети из списа, а оптужени ослобођени „у недостатку доказа“.

Један оброк много наде

У мају 2016. године Жупанијски суд у Загребу је неправоснажно осудио Томислава Мерчепа, тадашњег комаданта резервне јединице МУП-а Хрватске стациониране у Пакрачкој Пољани и на Загребачком велесајму, и савјетника у истом министарству, на пет година година и шест мјесеци затвора, због тога што „није спријечио себи подређене да врше незаконита хапшења, злостављања и убијања 31 цивила доведеног из Загреба, Кутине, Рибњака, Јање Липе, Бујавице, Међурића, Збјеговаче и Пакрачке Пољане, од којих је 23 усмрћено“.

Из чињеничног описа пресуде изостављено је 20 жртава, за које је такође био оптужен, за које се, наводно, није могло утврдити ко их је хапсио и ликвидирао, а међу убијенима су наведена и имена Михајла, Гордане и Александре Зец.

Врховни суд је фебруара 2017. године преиначио првостепену пресуду тако што му је повећао казну на седам година затвора, коју је, умјесто у затворској ћелији, повремено „издржавао“ у елитној бањи Крапинске топлице.

У марту те године хрватски Врховни суд донио је одлуку да се осуђени Мерчеп пусти на условну слободу након издржане три четвртине затворске казне због, како је наведено, знатно погоршаног здравственог стања, раније кривичне неосуђиваности, потпуног придржавања кућног реда и што је дотадашњим издржавањем казне у цјелости остварена сврха кажњавања.

– Прије двадесетак дана медији у региону су објавили вијест да је умро ратни злочинац Томислав Мерчеп у 69. години, подсјећајући да је био кандидат на предсједничким изборима 2000. године, а 2015. године и ВИП гост на инаугурацији хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић – подсјећају из Веритаса.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: