Press "Enter" to skip to content

Љетопис: НАТО рушење мостова у Новом Саду

На данашњи дан, 03. априла 1999. године авијација НАТО пакта срушила дунавски Мост слободе који је повезивао Нови Сад и Сремску Каменицу


Приредио: Миомир ЂУРИШИЋ

Тачно 78 дана и ноћи стрепио је Нови Сад од бомби и пројектила. Осјећао њихову разорну моћ, живио под злокобним звуком сирена, остао без сва три моста, без зграде телевизије, са уништеном рафинеријом и први пут се срео са бомбама које имају графитне нити.

Варадински мост – срушен је 1. априла.

Varadinski most - bombardovanje i munt ćutanja - Novi Sad - 02/04 ...

Снажне детонације пробудиле су цио град. Био је то мост који су Новосађани највише вољели. Био је симбол који су Новосађани показивали пријатељима из других градова. На истом мјесту саграђен је нови, још љепши мост

Жежељев мост – срушен је 26. априла.

Sećanje na žrtve NATO u Novom Sadu: Centralna manifestacija ...

Данима одолијевајући нападима НАТО бомби, прозван је мостом мучеником. Истовремено је постао и мост херој. Са четири пројектила је гађан 22. априла. Прије тога је циљан ноћу.

Погођен је с најмање 15 пројектила, од којих су они у вјетровитој, кишној двадесет и шестој априлској ноћи били огромне разорне моћи.

И, били су пресудни да и мост херој заврши у дунавским дубинама. На његовом мјесту саграђен је друмско-железнички мост.

Мост слободе – срушен је 3. априла.

На данашњи дан '99: Срушен новосадски Мост слободе - ИН4С

Рањено је седморо људи који су се затекли на њему у тренутку када га је погодила ракета. Сви су спасени под драматичним околностима.

Највећи мост у Новом Саду у продужетку Булевара ослобођења, пројектовао је познати српски академик Никола Хајдин.

Тадашња власт је за изградњу подигла кредит од мађарске фирме Ганц Маваг у вриједности од 27.5 милиона америчких долара. Изградња моста слободе почела је крајем 1976. године, трајала је 5 година, а мост је отворен октобра 1981. године на годишњицу ослобођења у Другом свјетском рату и симболично је добио име Мост слободе.

Свечано га је отворио тадашњи градоначелник Јован Дејановић. Отварању моста присуствовало је око 35.000 Новосађана. Исте године отворени су Спортски центар Војводина (Спенс) и Српско народно позориште. Слобода је без тунела Мишелук који се на њега наставља дугачка 1382 метра, а грађена је по такозваном систему косих затега са два пилона. Пилони су високи 60 метара и налазе се на растојању од 361 метар. Укупно постоји 48 затега.

Један оброк много наде

Пројекат за мост потписује академик Никола Хајдин, доктор грађевинских наука, који га је пројектовао уз помоћ инжењера Гојка Ненадовића и Предрага Желалића. Градња моста трајала је 5 година, а уграђено је невјероватних 30.000 кубних метара бетона уз 2.150 тона бетонског гвожђа, као и 10.000 тона челика. Коловозна конструкција посједује 6 саобраћајних трака, односно по 3 у сваком смјеру, као и пјешачке стазе са лијеве и десне стране моста. У продужетку моста налази се тунел Мишелук дуг 370 метара.

“Тај први пилон се срушио уз огромну буку, једно вриштање метала и тада се мост преломио, пао и остао као ласта”.

Реконструкција моста је коштала 40 милиона евра, а трајала је 2 године и 22 дана.

Данашњи живот у Новом Саду не може се замислити без овог моста, преко кога дневно прође више десетина хиљада возила.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Митрополија

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: