Press "Enter" to skip to content

Навршило се 30 година од ликвидације Срба у Машићкој Шаговини

фото: ЕПА, Вечерње новости

Навршава се 30 година од злочина хрватских јединица на Србима у Машићкој Шаговини, у Хрватској, када је ликвидирано најмање 55 Срба, у вријеме када православни славе Светог Николу, а за овај злочин још нико није одговарао ни пред домаћим нити пред међународним судовима, саопштено је из Документационо-информационог центра „Веритас“


У саопштењу се напомиње да су ноћу између 18. и 19. децембра 1991. године припадници 108. и 121. бригаде „Збора народне гарде“ /ЗНГ/ и специјалци из групе „Свилени“, укупне 363 војника, извршили пјешадијски напад на српско село Машићка Шаговина код Новске, на обронцима Псуња.

Село је бранило око стотињак припадника Tериторијалне одбране из овога и сусједних српских села и добровољаца из Србије.

У току борбе за „проклету утврду“, како су Хрвати, због њеног изузетног геостратешког положаја звали Машићку Шаговину, хрватске „зенге“ су у току дана, захваљујући и чињеници да су браниоци са мјештанима славили Светог Николу, овладали цијелим мјестом.

Један оброк много наде

Тада су, према српским изворима, ликвидирали најмање 55 људи, међу којима 31 цивила и припадника Tериторијалне одбране из овог села, док их је неколико десетина прошло вишемјесечну тортуру у хрватским казаматима.

Према свједочењима преживјелих логораша, „зенге“ су пред собом редом палили све куће и убијали и цивиле и браниоце и након одбацивања оружја и предаје.

Према хрватским изворима, акцију је испланирао бригадир Јосип Микшић, тадашњи комадант 121 бригаде, а нападом командовао пуковник Анте Шолић, тадашњи комадант Самосталне интервентне чете при 121. бригади.

Међу убицама цивила и заробљеника, преживјели мјештани су препознали Здравка Паритана, Стевана Кулића, обојица из Церничке Шаговине, и Ивана Клепића из Нове Градишке.

Према налогу хрватске војске у Машићкој Шаговини је покопано 28 убијених Срба, већина под именом, а скупљали су их и покапали њихови рођаци, међу којима је Цветанка Милосављевић, која је морала покопати и своја два сина Tихомира од 20 и Драгана од 23 године.

У појединачним ексхумацијама до 2013. године ексхумирано је и предато српској страни најмање шест посмртних остатака, уз објашњење да су „страдали у борби“.

Фото: Атв

У октобру 2013. године са ове локације ексхумирани су посмртни остаци 19 жртава, од којих је до сада 14 идентификовано.

За остале жртве још се не зна ни мјесто укопа.

Фото: Глас СрпскеСело је комплетно опљачкано и спаљено, изузев Задружног дома у коме се налазила хрватска војска све до доласка војника УН.

У Хрватској ова акција се котира као „једна од првих херојских битака `Домовинског рата`“.

Иако су у овој акцији убијани цивили и заробљеници, категорије које су у оружаним сукобима заштићене Женевским конвенцијама, иако су позната имена особа које су испланирале и извеле ову акцију, као и непосредни починиоци убистава, за овај злочин још нико није одговарао ни пред домаћим нити пред међународним судовима.

У Машићкој Шаговини је, према попису становништва из 1991. године, живјело 209 становника од којих 189 /90 одсто/ Срба, 16 Хрвата и четири Југословена.

Двадесет година касније, према попису из 2011. године, у овом селу је пописано седам житеља, и то два мушкарца и пет жена, без ознаке националне припадности.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: