Press "Enter" to skip to content

Не заборавити српске жртве у Поткозарју и Пискавици

У Поткозарју код Бањалуке данас је обиљежено 79 година од страдања Срба из овог села – некадашње Ивањске и Пискавице, које су убиле усташе 5. и 12. фебруара 1942. године. Тада је на најбруталнији начин поклана 562 српска цивила, међу којима је било 77 дјеце


Слободан Радуљ, предсједник Скупштине Удружења грађана „Козара“ које је организатор овог догађаја, рекао је Срни да је договорена изградња спомен-обиљежје за око 600 убијених српских цивила.

Он је истакао да се о ономе, о чему се готово 70 година ћутало, мора јавно говорити, како би млади нараштаји знали шта се дешавало нашим прецима.

„Хвала Богу да о томе сада можемо да говоримо јер смо до сада шапутали. Мој рођак, свједок тих догађаја, средином седамдесетих година прошлог вијека је одлежао 60 дана у затвору јер је причао шта се дешавало у засеоку Милаковићи, гдје је убијено 180 Милаковића“, навео је Радуљ.

Он је подсјетио да су Срби у овим селима убијени након стравичних догађаја у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама почетком фебруара 1942. године.

„Иста идеологија и исти извршиоци су били у Поткозарју, Пискавици и Верићима“, нагласио је Радуљ.

Према његовим ријечима, са данашњег обиљежавања је поручено да треба гајити сјећање на те жртве, без права на мржњу и освету јер то, како је истакао, није хришћански.

Један оброк много наде

Радуљ је навео да на бројним обиљежјима које постоје на Козари, на свакој гробници пише „жртве фашистичког терора“, што је оцијенио као највећу подвалу српском народу.

„Зна се ко су жртве и ко је све изазвао и писати тако уопштено значи да то иде ка забораву и након 100 година неко може да изокрене историју и да каже да су жртве били злочинци. То је свјесно урађено, да се не би знало ко је жртва, а ко злочинац и тој причи једном морамо стати украј“, рекао је Радуљ.

Он је навео да је данас у 9.00 часова у Храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју служена света литургија, а у 10.00 часова парастос жртвама.

„У 11.00 часова смо имали историјски час, обраћање представника Удружења `Козара`, савјетника министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске генерала Милана Торбице, те изасланика градоначелника Бањалуке“, навео је Радуљ.

Почетком фебруара 1942. године, када се у бањалучком насељу Дракулић десио стравични злочин, усташе су починиле покољ и у поткозарским селима Ивањска (данашње Поткозарје) и Пискавица, гдје су на најбруталнији начин поклана 562 српска цивила, међу којима је било 77 дјеце.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Срна

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: