Press "Enter" to skip to content

НЕПРИМЈЕРЕНА ОДЛУКА МИЛОШЕВИЋА ДА ПРИСУСТВУЈЕ ПРОСЛАВИ „ОЛУЈЕ“

Удружење „Српска Рамонда“ сматра непримјереном одлуку потпредсједника Владе Хрватске из реда српског народа Бориса Милошевића да присуствује срамној прослави акције „Олуја“ у Книну и етничког чишћења Срба из Хрватске


Ово удружење истиче да Хрватска ни послије 25 година, упркос пресуди Хашког суда, не одустаје од слављења етничког чишћења и масовних злочина над Србима Републике Српске Крајине.

Подсјетили су на почетак акције 4. августа 1995. године када су оружане снаге Хрватске у садејству са снагама ХВО-а и такозване Армије БиХ, уз подршку НАТО савеза, извршиле агресију на Српску аутономну област Крајина која се налазила у саставу тадашње Републике Српске Крајине.

Удружење се позива на податке Документационо-информационог центра „Веритас“ у чијој евиденцији су имена 1.869 погинулих и несталих Срба током ове агресије и након ње, те да је од тог броја 65 одсто цивила, а од којих су око три четвртине старији од 60 година.

Један оброк много наде

„Хрватска и даље без икаквог разлога избјегава ексхумације познатих мјеста укопа са око 138 посмртних остатака, покопаних под ознаком непознато, што је јединствен случај на целом подручју бивше Југославије, а без разлога отеже и идентификацију 357 ексхумираних посмртних остатака“, додаје се у саопштењу.

Напомињу да током агресије на Републику Српску Крајину нису били поштеђени ни црквени, културни и историјски српски споменици, да је Крајина опустошена, опљачкана, порушена и запаљена, уз ћутање међународне заједнице и пордшку НАТО савеза.

Из Удружења су напоменули и Хашки суд у образложењу своје пресуде из фебруара 2015. године операцију „Олуја“ квалификовао као акцију етничког чишћења, те подсјетили и како су двојица хрватских генерала Анте Готовина и Младен Маркач прво осуђени на 24, односно на 18 година, а онда ослобођени по свим тачкама оптужнице.

„Ни послије 25 година још нико није одговара за злочине над Србима почињеним у току ове агресије, тако да као и у већини других случајева где су жртве српске националности и овај злочин остаје без казне“, закључују у Удружењу „Српска Рамонда“.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: