Press "Enter" to skip to content

Ни након 27 година нико није одговарао за погибију и рањавање Срба у возу код Глине

Из Документационо-информационог центра „Веритас“ саопштили су да се данас навришило 27 година од када је, наишавши на мину у близини моста јужно од Глине, експлодирао воз у којем су се налазили српски цивили углавном жене и дјеца и у којем су на лицу мјеста изгорјеле Маца Данчула (70) и Сока Рокнић (43), а тада је и око 30 цивила тешко рањено


Тог дана је у глинској болници вишеструким тешким повредама подлегао и Јанко Радујковић (70)

Тада је Перо Гвојић (36) из Мале Трепче остао без обе ноге, такође Јанко Јакшић (34) из Батинове Косе, остао је без једне ноге, а Јаковљевић Ђуро (44) из Брњавца, остао је без лијеве ноге, док је још око 25 путника, углавном жена и дјеце, теже и лакше рањено.

Међу рањенима је такође била и четрнаестогодишња Зорана Рокнић, кћер изгорјеле Соке Рокнић, коју је експлозија избацила из воза, што јој је тада спасило живот.

Пола сата након експлозије на мјесто несреће су поред представника српских власти, дошли и представници УНПРОФОР-а, који су истог дана саставили извјештај о овом догађају под шифром „повјерљиво“ и доставили га њиховој команди за Сектор Сјевер .

Један оброк много наде

Српска страна тада је указала да је ова операција вођена под хрватском командом која жели да дестабилизује подручје пред најављено отварање моста на Масленици 18. јула, а у званичном извјештају аутори су навели свој став, а то је да се „овај догађај може сагледавати у контексту настављања јаких превирања између различитих економских и мафијашких група које су активне у региону и које нису заинтересоване за мирно рјешавање односа између Крајине и Бихаћког џепа, те између Срба и Хрвата“.

Из „Веритас“ подсјећају и да је о овом догађају пред Хашким трибуналом као свједок оптужбе говорио и Слободан Лазаревић на суђењу Слободану Милошевићу, хвалећи се тада да је он, као официр за везу са УНПРОФОР-ом у Кордунашком корпусу, методом дедукције закључио да Хрвати нису извршили диверзију на предметни воз.

Ником није било важно то да је Лазаревићев навео како је истрагу вршио зими, иако се трагичан догађај десио у сред љета.

Убрзо се испоставило да је, „поуздани“ свједок Лазаревић авантуриста и хохштаплер свјетског гласа, а истина је да до данас за овај злочин нико није одговарао ни пред домаћим нити пред међународним судовима, а како ствари стоје, мала је вјероватноћа да ће за њега било ко и одговарати, можда и због тога што су све жртве српске националности „закључују из „Веритаса“

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда, Д. И. Ц. Веритас

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: