Press "Enter" to skip to content

ОБИЉЕЖЕН ДАН НОВОГРАДСКЕ БРИГАДЕ

У Блатни код Новог Града данас је обиљежен Дан Новоградске бригаде која је бројала 8.263 борца, а у чијим редовима је током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата погинуло 248 бораца, док су 993 рањена.


Парастос погинулима служен је у Храму Свете Тројице у Блатни, а потом су код спомен-плоче положени вијенци.

Нови Град - Фото: СРНА
Фото: СРНА

То су учиниле делегације општине, општинских организација породица погинулих бораца, Борачке организације, организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења инвалида и старјешина Војске Републике Српске.

Први командант бригаде Младен Крњајић каже да је Новоградска бригада оправдала своје постојање и да је имала доста губитака.

Фото: СРНА

Ратни војни инвалид Драгомир Јанчић, који је учесник рата од оснивања Новоградске бригаде све до самог краја, 9. октобра 1995. године, када је остао без руку, рекао је да су погинули и рањени борци Војске Републике Српске створили завјет – Републику Српску.

Фото: СРНА

„Није ми жао кад знам да смо створили Републику Српску, да иза нас нешто остаје, да постоји Српска“, рекао је Јанчић.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић подсјетио је да је ова бригада формирана прије 28 година са задатком да одбрани општину, становништво и границе Републике Српске.

Фото: СРНА

Начелник општине Мирослав Дрљача истакао је да је Новоградска бригада часно, поштено и војнички извршила задатак одбране простора општине Нови Град, а сада је задатак општине да, заједно са Борачком организацијом, чува сјећање на све борце и брине о породицама погинулих.

Новоградска бригада је одликована Орденом Немањића. Са подручја општине Нови Град погинуло је укупно 338, највише из Новиградске бригаде.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Један оброк много наде

Извор: СРНА

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: