Press "Enter" to skip to content

Опроштајно писмо Ивана Фрегла: Ум­ирем за част Отаџбине и на­рода … Жао ми је што нисмо погинули на бојном по­­љу

Југословенски краљевски официр словеначког порекла, генералштабни мајор Југословенске војске и један од првих људи који су се придружили Драгољубу Дражи Михаиловићу оставио је потресно опроштајно писмо


Приредио:  Драган Деспотовић

Фрегл је рођен децембра 1901. године у Фраму, где завршава основну школу, а потом Винарску и воћарску школу у Марибору.

Резервни официр постаје након одслужења војног рока, и бива примљен у сталну службу.

Завршава Нижу школу Војне академије, а потом и Вишу војну школу, а од 1933. до 1935. и Подофицирску школу краљ Александар.

Након тога пролази генералштабну обуку у саобраћајном одељењу и добија чин генералштабног мајора

За време Априлског рата, једни извори говоре да је био начелник штаба Рисњачког планинског одреда, а док се у другима налази да је био начелник штаба Врбаске дивизије у Бања Луци.

Након капитулација привремено се враћа у Љубљану, а убрзо након тога одлази за Боград, са намером да успостави везе са југословенским официрима који су избегли заробљеништво.

Александар Мишић, син славног српског војводе Живојина Мишића, формира Рибнички четнички одред, а Фрегла поставља за начелника штаба одреда.

Када су Немци покренули Операцију Михаиловић, долази до сукоба између четника и Немаца код Струганика, након чега су четници били лоцирани и опкољени.

Прво је заробљен поднаредник Ђура Војновић, који је одмах стрељан, а код кога је пронађено оружје немачке производње, што је указивало да га је заробио након убијања немачког војника.

Схвативши да нема излаза Мишић, свом пратиоцу Лазару Вукмирицу наређује да Михаиловића покрије лишћем, а да исто учини и са мајором Остојићем.

Потом мајор Мишић и мајор Фрегл излазе пред Немце, а Мишић на немачком језику саопштава да је он пуковник Михаиловић.

Један оброк много наде

О том догађају Лазар Вукмирац пише следеће:

„Пошто нисмо давали отпор, а коњи су откривали гдје смо, јер се од нас нису одвајали, Њемци су масовно стигли у шуму и од­мах разоружали шест пратилаца мајора Мишића и пет Дра­жи­них пратилаца. Код пратиоца мајора Мишића поднаредника Ђу­ре Војновића (родом из Окучана, Славонија), Њемци су пронашли ње­мачки `машингевер` (пикавац) и одмах га на лицу мјеста стр­је­­­љали. Још су остали непредани Дража, мајор Остојић, Мишић, Фре­гл и ја. Мишић ми је тада рекао: `Лазаре, сине, излаза немамо, мо­рамо се предати, иди и покриј Дражу овим лишћем-шушњем што брже можеш`.

То сам и учинио, као што сам мало даље учи­нио са мајором Остојићем. Затим смо се мајор Мишић, мајор Фре­гл и ја упути­ли из шуме и прошли на два метра од Драже ко­ји је био пре­кри­вен шушњем. Њемци су већ стигли код нас. Један ње­мачки под­официр упитао је Мишића да ли је он Дража, а мајор му је од­го­ворио на српском и њемачком да јесте. Ове ријечи Ми­ши­ћеве мо­гао је Дража лако да чује…“

Након тога Фрегл и Мишић су одведени у Ваљево, где су према једним изворима и стрељани 17. или 19. децембра на непознатој локацији /претпоставља се да су стрељани у Ђеновачкој шуми/.

У опроштајном писму мајора Фрегла пише следеће:

„Ваљево – затвор. 16. XII 1941. Мила женице. Немачки ратни суд ме је данас осудио због че­т­никовања на смрт. Ништа се не бо­јим. Жао ми је само тебе и Го­ђе. Савест ми је потпуно чиста. Ум­ирем за част Отаџбине и на­рода. Умирем као јунак и сам ћу ко­­мандовати паљбу. Жао ми је што нисмо погинули на бојном по­­љу. Буди храбра и васпитавај добро Гођу. Моје одело – цивилно, налази се код проте Поповића у Мионици. Шаљем ти и не­ш­то новца. Љуби тебе, Гођу и све мо­је, твој Срчек.“

Док са друге стране Милосав Самарџић тврди да Мишић и Фрегл нису стрељани и да за то не постоји ниједан документ. Он у часопису Слобода у тексту под називом „Мишић и Фрегл нису стрељани 1941.“ наводи изјаву Божидара Матића да су Мишић и Фрегл одведени у логор у Шапцу.

Према писању Самарџића извесна Ела (вероватно Алек­са­н­­д­ро­­ва сестра Елеонора) јавља Дражи да је мајор Мишић жив и да се налази у Линцу.

Последњи извор о живом Мишићу је из маја 1944. године када је Михаиловић упутио писмо Нешку Недићу у коме пише да се Мишић јавио из Немачке.

Он текст закључује са тим да у Дражиној наредби свим јединицама од 25. маја 1944. у коме наређује да се на Видовдан и Покров Пресвете Богородице одржи парастос, у списку од 52 официра, нема Мишића, али ни мајора Ивана Фрегла.

О судбини мајора Фрегла сведочила је и његова жена Милица:

“Нисам знала да су стрељани. Отишла сам у Ваљево у намери да покушам да га спасем. Примио ме је немачки капетан фон Ште­нцл… Уместо помоћи, пружио ми је запечаћен коверат и ре­као: `Морате бити храбри, јер Ваш муж је погинуо као херој`. Ум­ало се нисам срушила. Али, оне речи да је умро као херој су де­ло­вале. Изашла сам ћутке у ходник и отворила коверат. У њему је било нешто новца и Ивино опроштајно писмо које брижљиво чу­вам.

Вратила сам се и замолила оног капетана да ми бар дозволи да његово тело пренесем у Београд. Одговорио ми је: `То морате да тражите од српске владе`. У Недићевом кабинету су ми рек­ли да ми је он поручио да је лакше данас човеку спасити главу не­го пронаћи му гроб.„

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: Српска Рамонда

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: