Press "Enter" to skip to content

ПАРАСТОС СРБИМА НА МЕОКРЊУ ПОКУШАЛИ СПРИЈЕЧИТИ БОШЊАЦИ СА РАТНИМ ЗАСТАВАМА

Парастос на платоу Меокрње на Влашићу за 21 српског борца које су убили припадници муслиманских снага у протеклом рату данас је покушало да спријечи стотињак Бошњака, који су стигли са ратним заставама тзв. Армије БиХ


До већих инцидента није дошло због прибраности учесника окупљања и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који нису насјели на провокацију Бошњака јер су донијели ратне заставе на мјесто великог страдања српских бораца, јавио је дописник Срне.

Ово мјесто на платоу Влашића припада Републици Српској и ту се већ другу годину служи парастос за 21 српског борца који су страдали у муслиманским офанзивама на ову коту 1992. и 1994. године.

Меокрње на Влашићу- парастос српским борцима
Фото: СРНА

Међутим, данас су се појавили и припадници бошњачке националности да би на истом платоу на Влашићу обиљежили страдање припадника тзв. Армије БиХ у протеклом рату, као и учесника НОР-а.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић истакао да је ово послије 28 година други долазак на Меокрње, мјесто великог страдања српских бораца, те најавио да ће се у будућности сваке године на данашњи дан окупљати на овом мјесту.

Меокрње на Влашићу- парастос српским борцима
Фото: СРНА

„Јунаштво српских бораца који су бранили Меокрње никада неће бити заборављено. Настојаћемо да заједничким снагама са руководством општине Котор Варош подигнемо спомен-обиљежје и поставимо заставу Републике Српске на ово мјесто страдања“, рекао је Савановић.

Парастосу српски борцима присуствовали су ужи чланови породица погинулих, те њихови саборци, који су учествовали у борбама за Меокрње 1992. и 1994. године.

Тада је, бранећи границу општине Котор Варош, рањено 18 бораца 22. Пјешадијске бригаде, а три су заробљена.

Иако је та тачка изгубљена, даља офанзива непријатељских муслиманских снага према Котор Варошу је заустављена и консолидована је линија одбране, која је очувана до завршетка рата.

Фото: СРНА

Парастос је служио протојереј Станоја Зељковић, а вијенце су на спомен-обиљежје положили замјеник начелника Котор Вароша Младен Тривуновић и предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић.

На Меокрњу су живот за одбрану Републике Српске положили Зоран /21/ и Јован Ђекановић /37/, Миленко /43/ и Љубомир Стојановић /29/, Стаменко /34/ и Драган Смиљић /33/, Зоран Цицмановић /30/, Љубоја Гаврић /36/, Младенко Гелић /25/, Слободан Јурић /26/, Бранислав Крагић /25/, Жељко Марковић /20/, Маринко Пејић /22/, Алекса Тепић /41/, Благоја Јолџић /38/, Неђо Ђурановић /33/, Ново Чупић /36/, Стаменко Бабић /36/, Велибор Катана /20/, Томо Керезовић /35/ и Драгомир Сакан /35/.

Пратите нас на Фејсбуку, ИнстаграмуТвитеру, Вконтакту, Телеграму и Виберу!

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске

Један оброк много наде

Be First to Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: